Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

perjantai 13. joulukuuta 2013

Summaus klassikko-projektista ja info kimppaluvusta

Paljon on kertynyt taas blogattavia asioita, osittain viime viikonlopun reissaamisen takia. Olen myös ahkeroinut opiskelijana, kirjoittanut koulujuttuja ja käynyt tenttimässä Suomen kirjallisuushistorian 1880-luvun alkuun (tentissä oli vastattava kolmeen esseekysymykseen - kirjoitin yhteensä kymmenen sivua kahdessa tunnissa, koska tenttisalissa ei ollut kelloa!). Mutta nyt on tilinteon aika!

Suomen kirjallisuus ennen 1880-lukua

Ennen kurssia minulla oli jokseenkin vinoutunut käsitys kirjallisuudestamme ennen Canthia ja Ahoa: stereotypiani henkilöityvät J.L. Runebergiin ja Aleksis Kiveen. Olen myös aikaisemmin pitänyt ulkomaista 1800-luvun kirjallisuutta jotenkin kotimaista ansiokkaampana. Tietenkin kurssin myötä nämä ennakkoluulot romahtivat - yllätyin, kuinka monet teokset olivat yllättävän kansainvälisiä, kunika Suomen mytologiasta ja historiasta löytyy aineksia maailmanluokan kirjallisuuteen.

Kurssia varten luin seuraavat kirjat:

 1. Fredrika Runeberg: Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä
 2. Z. Topelius: Maamme kirja
 3. J. L. Runeberg: Hanna
 4. Aleksis Kivi: Kullervo
 5. Aleksis Kivi: Olviretki Schleusingenissä
 6. Kaarlo Kramsu: Runoelmia I
 7. J. J. Wecksell: Daniel Hjort
 8. Sara Wacklin: Satanen muistelmia Pohjanmaalta
 9. Fredrika Runeberg: Piirroksia ja unelmia
Listan vaikuttavin nelikko sisälsi Fredrika Runebergin ja Aleksis Kiven teokset. Myös Wacklin ja Wecksell ihastuttivat, ja Topelius yllätti kerronnanlahjoillaan, ainoastaan Kramsun ja J. L. Runebergin teokset tuntuivat jotenkin nihkeiltä ja jäivät etäisiksi. Kokonaisuudessaan voisi ajatella, että kurssi oli varsin hyödyllinen kokemus: se romutti ennakkoluuloni ja sai minut ihastumaan Fredrikaan ja Kiven näytelmiin. 


Kimppaluku

Vähän aikaa sitten huutelin, josko lukijoillani tai kanssabloggaajilla olisi halua lukea kimpassa jokin laajempi romaani tai romaanisarja. Kokosin pienen listan, josta suosikiksi valikoituivat

- Väniö Linna: Täällä Pohjantähden alla -trilogia
- Victor Hugo: Kurjat

Omavaltaisesti päätän, että kimppaluku alkaa Linnan trilogialla tammikuussa. Jokaisen kirjan lukemiseen on aikaa kuukausi, eli ensimmäisestä osasta keskustellaan helmikuussa. Tässä vaiheessa ottaisinkin toiveita vastaan siitä, miten haluaisitte toteuttaa kimppalukua? Itse ehdottaisin, että jokainen bloggaisi luetusta osasta aina seuraavan kuun viidentenä päivänä (myös ajastus on tientekin sallittua), ja keskustelua voitaisiin käydä useammassa blogissa, kommenttien muodossa. Myös postaukset tietenkin keskustelevat itsenään. Tarvittaessa voin lisäksi tehdä projektille avoimen sivun Facebookiin. 

Jos olet mukana kimppaluvussa, toivoisin, että ilmoittaisit osallistumisestasi kommenteissa, jotta voin kerätä linkkilistan ensimmäisen TPTA-postauksen loppuun.

Kurjat-kimppa lähtee liikkeelle heti TPTA-kimpan päätyttyä, ja infoan siitä tarkemmin joskus tulevaisuudessa.

Muistutan myös, että kimppakirjat kannattaa hankkia/varata hyvissä ajoin.


11 kommenttia:

 1. Hauskaa, että Suomen ennen 1880-lukua julkaisu kirjallisuus pääsi yllättämään sinut positiivisella tavalla! Minä odotan vähän kauhulla kirjallisuushistoria 1 -kurssia, joka käsittelee kirjallisuutta antiikista 1700-luvulle. Siihen pitäisi valita melko suppealta teoslistalta neljä kyseisenä aikana kirjoitettua kirjaa. Aloitan siis mitä todennäköisimmin ensi syksynä kirjallisuuden perusopinnot. Saapa nähdä mitä tulee. :)

  Linnan trilogian kimppalukuun olisi ihan kiva ryhtyä, sillä se on ollut lukemattomana kirjahyllyssäni jo hyvän tovin. Tammikuussa minun on kuitenkin pakko saada kirjoitettua kandi valmiiksi ja loppukevätkin on tosi kiireinen tenttien, esseiden ja vielä töiden yhteensovittamisen kanssa, hitsi! Jospa minä trilogian kuitenkin vielä joskus selätän!

  VastaaPoista
 2. Olin muutenkin ajatellut lukea TPTA:n alkuvuonna, joten lähden kyllä mukaan kimppaan! Suunnitelmasi sopii oikein hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selailin tuota omistamaani yhteisnidettä ja totesin ettei siinä ole minkäänlaista merkintää siitä, missä kohtaa osat vaihtuvat. Kaipailisin siis tietoa siitä missä väleissä kuuluu pitää bloggaustaukoja?! :)

   Poista
  2. Jee! Katson sinulle vielä tämän päivän aikana viimeiset lauseet osien lopusta, niin ei käy hassusti. :)

   Poista
 3. Voisin myös lähteä mukaan TPTA:n lukemiseen, koska hävettävää kyllä, en ole sitä lukenut.

  VastaaPoista
 4. Osallistun mieluusti. Edellinen lukukerta oli pitkä viikonloppu, nyt voisi mennä vähän rauhallisemmin.

  VastaaPoista
 5. Hei, minäkin osallistuin mielelläni Linnan trilogian kimppalukuun. Kiva idea!

  VastaaPoista
 6. Mä olen mukana! Mulla on äänikirjaversiot odottamassa, niin pitää vähän tyhjentää MP3-soitinta että saan ekan osan sinne.

  VastaaPoista
 7. Hei, ja kiitos kivasta blogista! Oon lukenut tätä jonkin aikaa, mutta en oo aiemmin kommentoinut. (Yritin kyllä ilmoittautua tähän jo aiemmin, mutta kommentin lähetyksessä oli jotain häikkää. Yritetään siis uudelleen...) Ja loistava idea tämä kimppaluku, TPTA on pitänyt lukea jo pitkään.

  Ja tosiaan oma blogini on Lilyn puolella, http://www.lily.fi/blogit/lintujen-mukana

  VastaaPoista
 8. Voihan räkä, tämä oli mennyt iloisesti ohi, Linnan luku oli suunnitelmissa tälle vuodelle muutenkin. Kurjat-keskusteluun kyllä aion osallistua, se on hieno kirja!

  VastaaPoista