Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

torstai 12. joulukuuta 2013

Fredrika Runeberg: Piirroksia ja unelmia


Tämä on viimeinen kirjapostaus, jonka teen blogiini kurssiprojektiini (suomalaisen kirjallisuuden klassikot ennen 1880-lukua) liittyen. Olen saanut kaikki vaadittavat teokset luettua, ja tänään menen tenttimään kurssia neljän aikoihin. Jännittää kamalasti! Lupaan kuitenkin vielä (kenties jo tänään) palata blogiini reflektoimaan tunteitani koko projektista, ja kertomaan mitä luettavien kirjojen bloggaaminen on tuonut pänttäämiseen.

Kurssissa ehdottomasti parasta on ollut Fredrika Runebergiin tutustuminen. Ihastuin Rouva Catharina Boije ja hänen tyttärensä -romaaniin varauksetta, ja heti sen jälkeen ahmaisin Piirroksia ja unelmia, joka kuului myös kurssin lukemistoon. Lisäksi hyllystäni löytyi jo aiemmin ostettu Sigrid Liljeholm. Kyseisen romaanin luin tämän kuun alussa, historiallisen romaanin teemakuukauden innoittamana. Nyt olen siis hankkinut koko rouva Runbergin kaunokirjallisen tuotannon hyllyyni ja vieläpä lukenut sen. Harmi, ettei näin upea kirjailija jättänyt jälkeensä enempää teoksia, mutta onneksi näistä kolmestakin löytyy paljon annettavaa.

Piirroksia ja unelmia sisältää vähän yli neljäkymmentä kirjoitelmaa, joiden tyyli vaihtelee sadusta novelliin. Useimmat kertomukset sijoittuvat jonnekin kaukaisten maitten eksoottiseen miljööseen. mutta Runberg kuvaa myös kirjoitusajankohtansa arkea. Sitä paitsi eksoottinen miljöö ja sadunomaiset ainekset eivät viittaa yhteiskunnallisuudesta irottautumiseen, vaan itse asiassa kiinnittävät kirjoitelmat tiukemmin kirjoittamisajankohdan realiteetteihin - 1800-luvulla naisen roolia on ollut varmasti helpompaa käsitellä, kun tarinansa on sijoittanut jonnekin kaukaiseen ympäristöön. Nykylukija kyllä erottaa varsin kriittisiäkin ääniä kokoelmasta.

Arkisemmat kuvaukset saattavat keskittyä esimerkiksi kukkiin ja niiden symboliikkaan. Usein kukkien ja kasvejen tilanne kertomuksissa tuntuu muotoutuvan analogiseksi todellisuuden naisten tilanteen kanssa. Kukka ei voi itse päättää ympäristöstään, se on riippuvainen toisten hoidosta ja päätöksistä, nuutuneelle kasville ei tahdo löytyä tilaa eikä oikean elinympäristö ole itsestäänselvyys. Toki kokoelmassa onm myös allegorisuudesta vapaita kuvaelmia, esimerkiksi vuoropuheluita naisten kesken. Vanhan naisen roolia yhteiskunnassa pohditaan, kuten myös taiteen tekemisestä kiinnostuneen rouvashenkilön mahdollisuuksia.

Mitä tekevät sitten teoksen miehet? Runebergilla miehet näyttäytyvät jotenkin naisia kalvavista ristiriidoista ja tuntemuksista vapaina, naisten kertomuksissa kokemat ongelmat eivät kosketa miehiä. Miehiä tarinamaailman lait ja järjestys ei haittaa, he ovat tuudittautuneet eräänlaiseen muuttumattomuuden sokeuteen. Miesten ja naisten maailmat eivät siis tunnu kohtaavaan, ja kontrastit sukupuolten välillä ovat suuria.

Tarttuessani Fredrika Runebergiin ensimmäistä kertaa muistan ajatelleeni, että "varmaan ne laittoi tämän tänne listalle että saadan naisiakin edustettua". Kuinka väärässä olinkaan! Fredrika Runeberg on kirjoittanut upeita teoksia, joita soisin luettavan enemmän. Blogeissakaan en kovin usein muista nähneeni kirjoituksia Fredrikan teoksista, ja mielelläni kuulisinkin kommenttikentässä muitten kokemuksia tästä upeasta kirjailijasta. Harmi, jos tällainen kirjailija ensin kovalla vaivalla kaivetaan historian tomuista esiin ja sitten taas unohdetaan.

Siis: Lukekaa Runebergin päivänä Fredrikaa!

---
Ruotsinkielinen alkuteos Teckningar och drömmar (1861).
Suomentanut Tyyni Tuulio.
1982, WSOY.
249 sivua.
Päällys: Heikki Kalliomaa.

7 kommenttia:

 1. Onpa hienoa, että olet lukenut nämä ja näitä luetaan. Luin viime keväänä Merete Mazzarellan kirjoittaman elämäkerran Fredrika Runebergista ja siitä välittyi aikansa tasalla olevan, suorastaan modernin naisen kuva. Kaiken emännöinnin ohessa hän luki ja kirjoitti, mutta koska sai viimeisimmästä romaanistaan tyrmäävät arvostelut, lopetti kirjoittamisen. Mikä vääryys! Onneksi Fredrikaa ei ole täysin unohdettu. Ihana kirjoitus, Noora! Ja onnea tenttiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi kyllä lukea tuo Mazzarella teos.

   Itse asiassa siitäkin on kiistelty, missä määrin Fredrikan saamat kritiikit Sigrid Liljeholmista ovat olleet ilkeitä. Toki ne olivat kriittisiä, mutta monessa myös kehuttiin teosta. Ne eivät siis olleet kaikki yksistään murskaavia.

   Poista
  2. Ja kiitos, tentti meni hyvin! :)

   Poista
 2. Minäkin olen lukenut Mazzarellan biografian, mutta täytyy häpeäkseni tunnustaa etten tunne yhtään Fredrikan itsensä tuotosta (paitsi tietysti eri versiot hänen tortuistaan... :). Fredrikan elämää pohtiessa tulee mieleen Virginia Woolf parisen sukupolvea myöhemmin kirjoittamassa essettä "Oma huone": naisella pitäisi olla oma huone ja omaa rahaa. Jotta olisi rauha opiskella ja kirjoittaa. Fredrika kirjoitti huonossa valaistuksessa jossain keittiön pöydän nurkalla, muistaakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ihmeessä tutustua myös Fredrikan kirjalliseen tuotantoon, suosittelen!

   Fredrika kirjoitti myös ahtaassa tilassa, joka määritti paljolti sen mistä hän pystyi kirjoittamaan ja miten.

   Poista
 3. Luetaan, kun postasit näin kivasti :)

  VastaaPoista