Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

TwAKin teemakuukaudet tulevat taasAlunperin suunnitelmanani oli kahlata loppuvuosi pelkkiä klassikoita - mutta kuinkas ollakaan, kahden kuukauden jälkeen kaipaan ihan oikeasti jo jotain muuta. Olin myös suunnitellut, että aloittaisin teemakuukaudet ensi vuonna uudestaan blogissani, ja lopulta ideaksi muotoutui aloittaa teemoittan lukeminen jo hieman etukäteen eli joulukuussa. Lupaan ilmoittaa seuraavaan kuukauden teeman aina hyvissä ajoin ennen kuun loppua, ja mielelläni kuulisin vinkkejä teemaan liittyen.

Jo nyt haluan huomauttaa, että teemat ovat suuntaa-antavia. En siis pyri tiukkoihin rajauksiin, ja mielestäni olisi upeaa, jos teema osoittautuisi lukiessa monimuotoisemmaksi ja vaikeasti rajattavaksi. Voi myös olla, että tulevan vuoden aikana luettavat kirjat sopivat useampaan teemakategoriaan. Mutta mikäli valintani herättävät halua keskustella, niin sehän on vain upeaa.

Ensimmäiseksi teemaksi valikoitui osittain lukupiirin ja Finlandia-ehdokaslistan innostamana kotimainen historiallinen romaani. Tuntuu, että suomalainen historiallinen romaani elää tällä hetkellä varsinaista kulta-aikaa, mutta on genrellä ollut oma paikkansa jo varhaisemmassakin kirjallisuushistoriassa. Valitsin hyllystä kuvaan muutaman teemaan sopivan kirjan, jotka ovat jo pitkään keikkuneet lukulistalla. Lisäksi lukupiirikirjaksemme valikoitui Irja Ranen Naurava neitsyt, jonka tilasin antikvaari.fi:stä perjantaina.

En ole aikaisemmin ollut kovin innostunut historiallisista romaaneista, mutta viime aikoina ne ovat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän. Jännitän, millaiseksi kokemukseni genrestä muotoutuukaan teemakuukauden jälkeen - joko olen jäänyt totaalisesti koukkuun, tai sitten saan historiallisen kirjadarran. Nähtäväksi jää!

Mikä on oma suosikkisi kotimaisista historiallisista romaaneista? 
Entä mihin olet pettynyt? 
Mitä suosittelisit luettavaksi juuri minulle?

12 kommenttia:

 1. Teemakuukaudet kuulostavat houkuttelevilta. Itse en ole moiseen vielä uskaltanut tuuliviirinä ryhtyä, vaikka nyt "teemailenkin" oman hyllyn kirjoja lukien. Eikä mieleeni tule kyllä kirjasuosituksia, mutta kiva kuulla, mitä kaikkea luettavaa löydätkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta hyllystä on hyvä hakea inspiraatiota miniteemailuun. ;)

   Poista
 2. Lapsena luin tosi paljon suomen historiaan sijoittuvia nuortenkirjoja, mutta nyt en ole kauheasti niitä enää lukenut, paitsi Kristiina Vuoren Näkijän tyttären ja Siipirikon, jotka olivat mielestäni ihan hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristiina Vuori on minulta vielä tutustumatta...

   Poista
 3. Historiallinen romaani lienee lempiteemani – ei tosin kotimainen sellainen, sillä niitä tulee minullakin luettua melko vähän. :) Olen näköjään tägännyt blogissani 51 kirjaa sanan 'historia' alle, se on melko paljon kaikista blogiini kirjoittamistani kirjoista!

  Kotimaisista historiallisista romaaneista olen kuitenkin pitänyt hurjasti seuraavista: Katja Ketun Kätilö, Kjell Westön Missä kuljimme kerran, Aki Ollikaisen Nälkävuosi ja Leena Parkkisen Sinun jälkeesi, Max.

  Sen sijaan Anna Kortelaisen Ei kenenkään maassa ja Jenni Linturin Isänmaan tähden eivät olleet minun mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena Parkkisen Sinun jälkeesi, Max kiinnostaisi! Sitä kun on kehuttu monessa paikkaa. Jännittää, mitä oikein pidän Linturin esikoisesta.

   Poista
 4. Noora, odotan todellakin, mitä olet mieltä Bo Carpelanin Axelista! Minulle se oli the kijrja, jonka luin mielettömän monta kertaa ennen kuin se jätti rauhaan..

  Minusta nyt kotimaisen kirjailijoiden historiallisista romaaneista tulevat ihan ekaksi mieleen Katja Ketun Kätilö ja Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kuulla! Löysin Axelin erään kirjakaupan alelaarista parilla eurolla joitakin vuosia sitten, pitäisi oikeasti lukea.

   Poista
 5. Waltari on minulle ehdoton mestari historiallisen romaanin kirjoittajana. Tosin hän sijoitti kirjansa usein muualle maailmaan, eikä Suomeen. Paras on Sinuhe ja kakkosena Mikael Karvajalka (siinä ollaan aluksi Suomessa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinuhe on luettu, ja tuossakin pinossa on Waltaria. Kotimainen historiallinen romaani ei tietenkää sulje pois muihin maihin sijoittuvia kotimaisten kynäilijöitten tuotoksia. :)

   Poista
 6. Jo paljon hyviä, mutta yksi puuttuu: Tuntematon sotilas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala! En edes muistanut koko teosta, nyt olisi kyllä hyvä sauma kahlata sekin läpi! :)

   Poista