Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Blogin uudet tuulet ja loppusyksyn lukusuunnitelmia

Kuten jotkut ovat jo saattaneet huomata, blogini banneri on muuttunut. Banneri-kuvassa komeilee Erich Auerbachin Mimesis-teos mustavalkoisena, kuva on itse otettu. Entisen, kahvilan Valon lyhtyjä esittävän kuvani oli ottanut puolisoni. Syynä bannerin vaihtumiseen on oma kyllästymiseni kyseiseen kuvaan - pidän myös kovasti ottamastani Mimesis-kuvasta, ja jo pitkään olen halunnut sitä jossakin yhteydessä käyttää. En kuitenkaan koskaan saanut aikaiseksi kirjoittaa blogiarviota Auerbachin klassikosta, joten kuva jäi kansioon uinumaan pitkäksi aikaa. Mutta nyt on sekin vahinko korjattu, ja blogini on hieman päivittyneempi. Radikaalimpia muutoksia ei ole tähän hätään odotettavissa.

Monessa blogissa on tehty jonkinnäköisiä lukusuunnitelmia loppuvuodelle, ja itsekin olen päätynyt jonkinlaisia lukulistoja rustaamaan. Ensiksi ajattelin alkaa käydä ulkomaisia klassikkoja läpi systemaattisesti lokakuun ajan, mutta muuttuneet opiskelusuunnitelmat näkyvät myös lukulistalla. Ulkomaiset klassikot vaihtuvat ainakin loka- ja marraskuussa kotimaisen kirjallisuuden klassikoihin. Ihastelin kovasti Matkalla Mikä-Mikä-Maahan-blogin Annan perusteellista postaussarjaa suomalaisen kirjallisuuden klassikoista, ja päätin apinoida ja kirjata oman projektini blogiini.

Ensimmäiselle kurssille luen seuraavat teokset


 1. Fredrika Runeberg: Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä
 2. Z. Topelius: Maamme-kirja
 3. J. L. Runberg: Hanna
 4. Aleksis Kivi: Kullervo
 5. Aleksis Kivi: Olviretki Schleusingenissa
 6. Kaarlo Kramsu: Runoelmia I
 7. J. J. Wecksell: Daniel Hjort
 8. Sara Wacklin: Satanen muistelmia Pohjanmaalta
 9. J. L. Runeberg: Kuningas Fjalar
Alleviivatut teokset ehdin jo viikonlopun aikana lukea. Niistä on siis tulossa postaukset joskus lokakuun aikana, mutta ihan tarkkaa päivämäärää en uskalla luvata. Jonossa kun on muitakin mielenkiintoisia kirjoja (mm. klassikoita ja Granta).

Tällä hetkellä luen Z. Topeliuksen Maamme-kirjaa. Teos innoitti minut kotimaanmatkailu-projektiin: päätin, että vierailemme kaikissa Topeliuksen erikseen mainitsemissa Suomen kolkissa. Lisäksi mieheni ottaa paikoista videokuvaa, johon äänitämme päälle (minun lukemanani) Topeliuksen kuvauksen kyseisestä paikasta. Projektin etenemistä voi seurata tällä hetkellä blogini fb-sivuilla, mutta todennäköisesti teen hankkeelle ihan oman blogin. Saa nähdä. 

Toinen suoritettava kurssi sisältää uudempia klassikoita (eikä listan kaikilla teoksilla taida edes olla klassikko-asemaa)

 1. Monika Fagerholm: Diiva
 2. Arto Paasilinna: Ulvova Mylläri
 3. Annika Idström: Isäni rakkaani
 4. Anja Kauranen: Pelon maantiede
 5. Aila Meriluoto: Lasimaalaus
 6. Antti Tuuri: Pohjanmaa
 7. Lauri Viita: Kukunor
 8. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla -sarja
Vaihdoin Tove Janssonin Vaarallisen juhannuksen Idströmin teokseen, koska haluan mielelläni haastaa itseäni ja lukea uusia kirjoja kursseille, näin tulee luettua koko ajan uusia teoksia. Ehkä on myös mielekkäämpää tarttua sellaisiin kirjoihin, joita ei ole vielä ehtinyt lukea. Listalta olen toki aikaisemmin lukenut Linnan Pohjantähti-sarjan ensimmäisen ja toisen osan, mutta kun kolmas osa vielä odottaa lukemista, niin päädyin sitten valitsemaan koko sarjan. 

Vaikka nämä kurssit vievät paljon aikaa toisten kirjojen lukemiselta, niin yritän kuitenkin perehtyä suunnitelmien mukaisesti myös ulkomaisiin klassikoihin. Tietenkin vähän huonommalla menestyksellä kuin mitä alkuun ajattelin, eihän aika riitä mitenkään perusteelliseen klassikkokahlaamiseen. Valitettavasti tätä hanketta varten en halua tehdä mitään listaa, koska koen jo kaksi klassikkolistaa ihan tarpeeksi ahdistaviksi. Mutta joudun lukemaan ulkomaisia klassikkoja myös kursseja varten, joten ainakin Nuoresta Wertheristä ja Iliaksesta on tulossa postaukset. Elokuussa luin myös Gulliverin retket, josta on luvassa postaus ihan piakoin.

Lisäksi 1700-luvun kirjallisuuteen keskittyneen kurssin innoittamana sain idean käydä kaikki Jane Austenin romaanit läpi. Olen jo aiemmin lukenut romaanit Ylpeys ja ennakkoluulo, Järki ja tunteet sekä Kasvattitytön tarina. Ehdin jo aloittaa projektiani ja sain päätöksen Northanger Abbeyn, josta myös luvassa tekstiä lähiviikkoina. Lukematta minulla on siis vielä Emma ja Persuasion (Viisasteleva sydän). 

Näillä siis mennä TwAKissa vuoden loppuun asti. Klassista lukemisen iloa on tiedossa monta kirjallista kiloa! 

14 kommenttia:

 1. Hyviä suunnitelmia. Diiva ja Pelon maantiede ovat hienoja kirjoja. Pitäisi varmaan itsekin joskus keskittyä kotimaisiin klassikoihin. Aion itse lukea lokakuussa noidista, loppuvuodesta taidan tutustua Finlandia-ehdokkaisiin... Marraskuun teema ei ole vielä tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diivaa odotan itsekin, pidin kovasti Fagerholmin Amerikkalaisesta tytöstä ja Säihkenäyttämöstä.

   Poista
 2. Ihania lukusuunnitelmia sinulla! Klassikot ovat syystäkin lähes aina lukemisen arvoisia. (Paitsi Kotiopettajattaren romaani, jota edelleen inhoan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiopettajatar on myös oma inhokki, en tykännyt kauheasti lukiessani. Pitäisi kyllä sekin kertailla jossain vaiheessa...Ja olen kanssasi ihan samaa mieltä, klassikot päätyvät klassikoiksi yleensä hyvästä syystä.

   Poista
 3. Vau, tuo Maamme-kirjaan liittyvä matkailuprojekti kuulostaa mielenkiintoiselta.

  Harmi, ettet koskaan kirjoittanut Auerbachin Mimesiksestä. Kirja on ollut lukulistallani pitkään, mutta en ole vaan saanut aikaiseksi. Kuva on muuten tyylikäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin odotan innolla projektin varsinnaista käynnistymistä. Ensimmäisessä kohteessa ehdimme kyllä jo vierailla.

   Jos Auerbachin Mimesis kerran kiinnostaa, niin voisinhan siitä jonkinlaisen minibloggauksen toteuttaa. :)

   Poista
  2. Allekirjoittanutta ainakin kiinnostaisi kovasti. Jos vaikka inspiroituisin samalla lukemaan tuon klassikon itsekin. :)

   Poista
 4. Ihanan pelkistetty ulkoasu täällä blogissasi, silmä lepää :)

  Mielenkiintoista lukea, että millaisia kirjallisuuden kurssien sisältöjä siellä päin on. Minua on alkanut houkuttaa kirjallisuuden perusopintojen sisällyttäminen maisterintutkintooni, vaikka kyllähän nuo klassikkolistat pientä pelkoa aiheuttavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti kirjallisuustieteen perusopintoja, klassikot voivat osoittautua kullanarvoisiksi. :)

   Poista
 5. Oletko lukenut tai aiotko lukea Fredrika Wilhelmina Carstensin Muratin? Kirja kiinnostaa minua kovasti ja haaveilen lukevani sen jossain vaiheessa, ja olisi tosi mielenkiintoista lukea juuri sinun arviosi siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion kyllä lukea kyseisen teoksen jossain vaiheessa, mutta pakko sanoa että menee todennäköisesti ensi vuoden puolelle, sen verran paljon on kirjoja luettavana... :/

   Poista
 6. Ihana uusi ulkoasu (oli entinenkin) :)

  Mielenkiintoisia lukusuunnitelmia.

  VastaaPoista