Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Régine Deforges: Lola


Régine Deforgesin Lola johdattelee lukijansa Pariisin syrjäkujille nauttimaan eroottisista kohtaamisista. Yhteensä neljätoista eroottista novellia sisältävä kokoelman jokainen kertomus on nimetty naisen mukaan. Novellien nimikkonaiset ovat niitä, joiden nautintoa ulkopuolinen kertoja keskittyy kuvaamaan - miehet ovat kokoelmassa lähinnä vierailijoiden roolissa.

Miltei jokainen novelli tuntuu keskittyvän seksin harrastamiseen tuntemattoman kanssa. Riski ja uutuudenviehätys ovat osa naisten kokemaa nautintoa, joka yhdistyy salaperäisen Pariisin viettelevään sykkeeseen. Kohdattujen tuntemattomien ikä, lukumäärä ja rotu vaihtelevat sinkauttaen seikkailevien naisten maailman hetkeksi raiteiltaan. Deforges kuvaa kuitenkin myös useiden novellien lopussa eräänlaista paluuta arkeen, jossa sankaritar saattaa palata vaikkapa entisen rakastajansa luo virkistyneenä. Deforgesin kerronnassa on pilkettä, kuplivaa huumoria.

Erityistä kiitosta novellit saavat minulta miljööstään - Pariisi näkyy, kuuluu ja miltei tuoksuu kertomuksissa. Lisäksi useissa kohtaamisissa juuri ympäristö tuo tilanteeseen eksotiikkaa. Kyseessä saattaa olla elokuvateatteri, rippituoli tai kahvilan terassi. Seksuaalinen hurmio ei katso paikkaa tai aikaa.

Vaikka kokoelma esitteleekin muutaman tavallista monimutkaisemman haluasetelman ja erilaisia seksuaalisuuksia, vaihtoehtoisuus on lähinnä marginaalista. Pääosassa ovat heteroseksuaaliset naiset, jotka haluavat miehiä. Jos kohtaamisiin eksyykin vaikkapa transseksuaaleja tai toinen nainen, he eivät ole halun tai toiminnan kohteita, vaan ikään kuin lisämausteita, jotka valmistavat naista kohtaamiseen miehen kanssa.

Mielenkiintoisin ja ristiriitaisin novelleista on mielestäni Laurence, jossa nainen riideltyään rakastajansa kanssa viettääkin yön mustan muusikon kanssa. Pari päätyy harrastamaan villiä seksiä, ja nautintoon yhdistyy myös yltäkylläinen ruualla mässäily. Laurence ihailee miehen mustaa vartaloa ja penistä kuin lapsi lelua. Koko ajan taustalla soi myös Laurencelle tuntematonta musiikkia, joka pyöryttää Laurencea ja sekoittaa hänen ajantajunsa. Seuraavana päivänä Laurence tapaa kotimatkallaan entisen rakastajansa, joka (toisin kuin virkistynyt Laurence) uupuneena sulkee rakastetun syliinsä. Novelli esittää tumman miehen eksoottisena, mutta toisaalta myös yltäkylläisempänä vaihtoehtona oikulliselle valkoiselle rakastajalle. Kaikesta eksoottisuudesta huolimatta tumma mies on myös mahdollista omistaa, kun taas valkoinen rakastaja suututtaa naisen aikeillaan matkustaa pois.

Kaikista omituisuuksista ja kyseenlaisuuksista huolimatta pidin suurimmaksi osaksi Deforgesin kokoelmasta. Lola sisältää konstailematonta ja huumorilla höystettyä erotiikkaa, eikä miljöötäkään ole unohdettu. Jos etsit vaihtoehtoista elämysmatkapakettia Pariisiin, niin suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän.

---
Ranskankielinen alkuteos Lola et quelques autres (1988).
Suomentanut Annikki Suni.
1993, Gummerus.
192 sivua.
Päällyksen suunnittelu: Liisa Holm.

4 kommenttia:

 1. Ihan luettavalta kuulostaa,voi olla, että olen sen joskus lukenutkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, eihän näistä koskaan tiedä! ;) Itse yllätyin kyllä ihan positiivisesti. :)

   Poista
 2. Ei ole kyllä hirveästi tullut erotiikkaa luettua, mutta tämä vaikuttaa kivan kevyeltä :) pitää katsoa löytyisikö kirjastosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni tämä on juurikin kevyt, mutta varmasti myös syvällisemmillekin vesille on mahdollista lähteä, mikäli siltä tuntuu. :)

   Poista