Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Päivi Alasalmi: Tuo tumma nainenHelenalla on kaikkea, mitä toivoa saattaa: ihanat lapset ja aviomies sekä upea koti. Koti, joka on täydellinen sisustusta ja puutarhaa myöten. Mutta idylliin syntyy särö, kun Helenan poika Ohto tuo näytille uuden tyttöystävänsä Pauliinan. Täydellinen miniäehdokas hiipii perheen elämään salakavalasti, valtaa alaa pala palalta. Ja kaiken lisäksi kauniilla nuorella naisella on karmiva salaisuus...

Päivi Alasalmen romaani Tuo tumma nainen on juuri täydellinen kirja maratonille. Tarina kulkee eteenpäin rivakkaa tahtia, ja esimerkiksi kuvailua on karsittua paljon. Siitä huolimatta Tuo tumma nainen jaksaa pitää otteessaan - jännitys säilyy aina viimeisille sivuille asti, eikä lukija missään vaiheessa pääse erroon kiusaavasta epävarmuudesta. Missä menee todellisuuden ja kuvitellun raja, kuinka paljon on valhetta ja kuinka paljon totta?

Vaihtuvat näkökulmat mutkistavat entisestään tumman naisen mysteeriä. Ohto sekä palvoo että pelkää uutta tyttöystäväänsä, Helena taas vannoo tietävänsä, että jokin on Pauliinassa pahasti vialla. Ja lisäksi on Pauliinan omalla äänellä kerrottu totuus, joka sekin jättää paljon tulkitsemisen varaa. Teos luoviikin Alasalmelle tuttuun tapaan sujuvasti kauhun, jännityskertomuksen ja parodian välimaastossa: tarinan aukkoisuus jättää lukijalle monia mahdollisia lukutapoja ja tulkintoja. Kertomusta voi myös lukea allegoriana, jossa alitajunnan tumma ja riistetty nainen repii kulissit alas ja ottaa näyttämön haltuunsa.

Tuo tumma nainen oli minulle hyvä lukukokemus. Pahaenteinen tunnelma ja ylisiirappinen idylli luovat teokseen upean kontrastin, siis ehtaa Alasalmea. Mutta silti olisin aina silloin tällöin toivonut yllättävän juonivetoiseen tarinaan enemmän täytettä: Tuo tumma nainen olisi hyötynyt vähän nautiskelevammasta tahdista. Nyt romaani rynnistää eteen turhalla kiireellä, ja moni mielenkiintoinen käänne tai yksityiskohta kuitataan turhan huolettomasti. Myös Pauliinan hahmo, joka on ehdottomasti kertomuksen mielenkiintoisin tuttavuus, olisi mielestäni kaivannut enemmän sivuja monimuotoisempaan kehittymiseen. Aukkoisuus on usein hyvä asia, mutta mielestäni tämä kauhukertomus ei olisi ainakaan kärsinyt pienestä lihottamisesta.

Maraton-kirjaksi Tuo tumma nainen oli kuitenkin oivallinen valinta, ja kirja sopinee myös täydellisesti aukaisemaan lukujumeja. Suosittelenkin lukemaan Alasalmen kauhukertomuksen yhdeltä istumalta, hämärän hetkellä.

---
Tuo tumma nainen.
2006, Gummerus.
197 sivua.
Kannen suunnittelu Jenni Noponen.
Kustantajan sivut.

11 kommenttia:

 1. Tämä oli minusta aivan ihana =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että pidit! :) Mielestäni kaikkien pitäisi lukea enemmän Alasalmea, ihan mahtava kirjailija. Tuo tumma nainen ei ole oma Alasalmi-suosikkini, mutta ei kirjana kuitenkaan missään nimessä huono.

   Poista
 2. Alasalmi on yksi aivan huikea kotimainen suosikkikirjailijani. Olen pitänyt oikeastaan kaikista hänen kirjoistaan, osa vielä (onneksi) lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos novellikokoelma Suden hetki on lukematta, niin suosittelen tarttumaan ensi kädessä. :) Minäkin olen ihan onnellinen, että Alasalmea löytyy vielä lukemattomana hyllyssä.

   Poista
 3. Tuo tunnelmien (äkillinenkin) vaihtelu ääripäästä toiseen oli toimiva tehokeino. Välillä tuntui kuin olisi märkää rättiä läväytetty kasvoille. Alasalmi tietää mitä tekee ja tekee sen hyvin, tykkään!

  VastaaPoista
 4. Alasalmea en ole lukenut koskaan, mutta ehkä pitäisi. Muistan kyllä lukeneeni tästä melko nihkeänkin arvion joskus, mutta eihän sitä koskaan tiedä, ennen kuin itse lukee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä parasta Alasalmea ole, mutta minusta tämä oli kuitenkin kirjana ihan hyvä ja viihdyttävä.

   Poista
 5. Minun on pitänyt tutustua Alasalmeen jo kauan. Olen joskus lukenut muutaman novellin kokoelmasta Koirapäinen pyöveli, tykkäsin lukemastani kyllä kovasti (äläkä kysy, miksen lukenut koko kokoelmaa - en muista yhtään).

  Luin tämän arviosi ennen kirjastoreissuani, ja Tuo tumma nainen lähtikin sitten mukaan kirjaston hyllystä. Palaan asiaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta on vielä tuo Koirapäinen pyöveli lukematta, vaikka kovasti kiinnostaa. Jos jostain löydän kuljeksimasta, niin aion kyllä napata hyllyyn heti. Suden hetki on suomalaista novellia parhaimmillaan.

   Jään odottelemaan fiiliksiäsi. :)

   Poista
 6. Kirjoitin juuri joulun alla avaamassani kirjablogissa esseen tämän väkevän kirjan väkevästä aiheesta, psykopatiasta! Tervetuloa sinnekin lukemaan, kommentoimaan ja keskustelemaan! http://slow-read.blogspot.fi/
  Taija

  VastaaPoista