Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Missä olet, Bernadette?Kirjeromaani on riski muotovalinta. Helposti käy niin, että kirjeet sortuvat liikaan selittämiseen, tai sitten tarina aukottuu turhan sekavaksi. Ehkä siksi epistolaarinen fiktio aiheuttaa monelle puistatuksia, eikä sähköposteihin rakentuva kerronta sekään herätä lukuhimoja.

Maria Semplen romaani Missä olet, Bernadette? hyödyntää muotoa suhteellisen onnistuneesti: sähköpostit ja erilaiset raportit eivät kuvaile liikaa tai hukuta lukijaa informaatiolla. Tiheään vaihtuvat näkökulmat ja kertojat yhdistyvät sähköpostejen tiiviiseen ilamisuun, ja näin ollen kokonaiskuvan hahmottumista saa odottaa nautinnollisesti loppuun asti. Semplen teoksessa kirjeromaani päivittyy hienosti nykyaikaan.

Sen sijaan satiirina (jollaiseksi Bernadettea on huolettomasti tituleerattu) Semplen teos ei ole niin taidokas. Kirjan huumori tuntuu perustuvan pelkästään kömpelölle tilannekomiikalle ja äärimmäisyyksiin vietyihin naishahmoihin - sen sijaan purevaa mustaa huumoria tai analyyttista pistelyä on turha odottaa. Lopputuloksena on lähinnä vaivaannuttavaa ja hassunhauskaa hulluttelua, joka ei jaksa naurattaa. Mistä lähtien aivottomasta hassuttelusta on tullut satiiria?

Välillä olisin myös karsinut teoksesta materiaalia reippaammalla kädellä. Bernadetten menneisyyttä selittävät artikkelit ja raportit miltei uuvuttivat minut tylsyydellään, ja välillä jouduinkin kamppailemaan viimeisten sivujen näkemisestä. Ehkä Bernadette olisi myös hyötynyt jonkinlaisesta terävöittämisestä, sillä nyt teos yrittää välillä kuvata turhankin usean henkilön elämää ja ongelmia. Pieni fokusointi johonkin henkilöön ja toisten henkilöitten tietoinen etäännyttäminen tarinasta olisi tuonut kirjaan kenties enemmän jännitettä ja syvyyttä. Niitä jäin nyt kipeästi kaipaamaan.

En usko, että kesäni olisi mennyt piloille, vaikka tämä kirja olisi jäänyt lukematta. 322 sivua voi käyttää paremminkin.

X Kustantajalta pyydetty ennakkokappale. Teos ilmestyy viikolla 31.

---
Englanninkielinen alkuteos Where'd You Go, Bernadette?
Suomentanut Outi Järvinen.
2013, Gummerus.
322 sivua.
Kustantajan sivut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti