Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Choderlos de Laclos: Vaarallisia suhteita


Choderlos de Laclos'n Vaarallisia suhteita kertoo erään 1700-luvun ranskalaisen seurapiirin kirjejuonitteluista. Tarinaan sisältyy viettelemistä, petosta ja tietenkin rakkautta. Kirje on teoksessa väline, jonka avulla voi joko avata avata sydämensä saalistajalle, tai sitten manipuloida onnistuneesti huolella valittua uhria.

Henkilöhahmot jakaantuvat aika selkeästi kahteen eri leiriin: pahiksiin ja hyviksiin. Mutta huomasin, että pidin tässä kirjassa juuri niitä pahiksia kaikista mielenkiintoisimpina tai monipuolisimpina hahmoina, hyvikset saivat minut haukottelemaan. Hyvyys ja luottamus leimataankin mielestäni Laclos'n teoksessa hölmöydeksi: viattomat rakastavaiset, ritari Danceny ja Cécile Volanges, jopa ällöttävät lukijaa hyväuskoisuudellaan. Sen sijaan arkkiviholliset / rakastavaiset pahikset markiisitar de Merteuil ja varakreivi de Valmont erottuvat edukseen - ilkeily ja kieroutunut flirttailu vaatii älyä ja hienovaraista suunnittelua. Minun vaakani kallistui ehdottomasti tämän perverssin ilkeilyn kannalle.

Rakkaudesta saa Vaarallisten suhteiden perusteella varsin tylyn kuvan. Rakkaus on teoksen maailmassa enimmäkseen tyhjiä sanoja, Valmont jopa käyttää ilmaisua "rakkaus-sana". Suurempia intohimoja nostattaa ajatus toisten elämän täydellisestä tuhoamisesta, fyysisten nautintojen häpeämätön tavoittelu toisten onnen kustannuksella. Itsensä sijasta henkilöt myös lupaavat toiselle "sydämensä". Näin ei joudu miettimään, mitä todella tarjoaa toiselle, vaan heittää tälle kimpun valmiita, umpinaisia ja homehtuneita merkityksiä.

Vaarallisia suhteita jaksoi pitää otteessaan loppuun asti. Seurasin juonittelujen etenemistä innostuneena tirkistellen, enkä tylsistynyt oikeastaan missään vaiheessa. Myös rakkauden teemaa pohditaan vielä nykyaikalaisenkin näkökulmasta mielenkiintoisin ottein. Harmi vain, että teoksen loppu on todellinen antikliimaksi, mutta kirjoitusajankohtaan nähden ihan ymmärrettävä. Silti olisin halunnut nähdä pahisten voittavan tämän pelin.

---
Ranskankielinen alkuteos Les liaisons dangereuses (1782)
1989, Otava.
408 sivua.
Päällys: Kauko Allén.

4 kommenttia: