Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Alastalon salissa


Joskus mietin, millaista nautintoa oikein haemme kirjallisuudesta. Onko se vetävä juoni, mielenkiintoiset henkilöhahmot, metafiktiivisten viittausten riemu vaiko kenties kumpuileva kieli? Tuskin on olemassa vain yhdenlaista lukemisen nautintoa, vielä vähemmän oikeanlaista sellaista. Kaikki nautinnot ovat yhtä tärkeitä, eikä niitä voi arvottaa. Silti erilaiset lukijat etsivät kirjoista juuri sitä itselleen tärkeää nautintoa, eivätkä kaikki kirjat tietenkään tarjoa samoja nautintoja. 

Volter Kilven Alastalon salissa haastaa monia nautintonystyröitä. Ajanvietekirjallisuudeksi kirja sopii huonosti, ja kielikin pistelee selkeydestä nauttivaa. Myös realistisesta kuvauksesta innostuva lukija joutuu monien ongelmien eteen - miten yksi tunti voi olla venynyt yhteensä 806 sivuksi? Pukkila pökköilee päättömästi satojen sivujen ajan ja Alastalo ei tunnu saavan parkkikirjaansa millään suljettua. Jännitystä teos tarjoilee yhtä paljon kuin harmaa betoniseinä.

Mitä annettavaa tällä mammutilla sitten on lukijalleen?

Joskus on vapauttavaa myöntää, että en ymmärrä ihan kaikkea lukemaani. Se on mielestäni Alastalon salissa -romaanin tarkoituskin - se ei alistu lukijansa hallittavaksi, vaan vaatii itse lukijaa alistumaan pässiksi narun päähän. Lukuisat kielikuvat asettuvat lomittain ja päällekkäin toistensa kanssa, niin, että usein kuvailtava asia tai tavoiteltu merkitys hämärtyy. Teos tematisoi sitä, miten huonosti kieli lopulta soveltuu välittämään todellisuutta, kuinka kieltä on mahdotonta hallita.

Verbaaliset mittelöt ja mielessä käydyt monimuotoiset monologit tuovat mieleen Kalevalan sankareitten loitsinnan ja kilpalaulannan. Miehuudesta mitellään, mutta mittelön mittakaava on koominen ja järjetön: johtajuus konkretisoituu kirjoituksen kiekuroissa ja piipun valinnassa. Vanhat ajatusmallit ja konventiot eivät enää ole päteviä, vaan naurettavia kaikessa mahtipontisuudessaan.

On varmasti myös niitä, jotka ylvästelevät pikaisen Pukkilan tavoin ymmärtävänsä kaiken lukemansa. Heille Alastalon salissa on kolonialistinen lukuprojekti, jonka tarkoituksena on valloittaa kaikki romaanin merkitykset ja selviytyä kamppailusta voittajana. Mitä vaikeampi teos, sitä tyydyttävämpää on julistaa itsensä hallitsijaksi ja kesyttäjäksi.

Itse voin myöntää, että suurin voittoni Kilven teoksen kanssa on jo pelkästään sen lukeminen. 826 sivua omien nautintojen ja lukemustottumusten haastamista on aikamoinen suoritus, ja siitä voinkin onnitella itseäni. En kuitenkaan koe, että olisin ymmärtänyt läheskään puolia lukemastani, vielä vähemmän voin sanoa nauttineeni romaanista. Sen sijaan olen oppinut paljon - omista lukunautinnoistani ja kielestä, jota ei voi aina hallita.

Joskus on viisautta olla ymmärtämättä.

---
Alastalon salissa  I & II (1933).
2011, Otava.
421 & 405 sivua.
Kustantajan sivut.

24 kommenttia:

 1. Hatunnosto Noora :)
  Tämä on omallakin lukulistalla sitten joskus.

  VastaaPoista
 2. Onnittelut! Olet kirjoittanut viisaasti.

  En ole koskaan edes aloittanut Alastalon salia, vaikka paljon lukeva veljeni sanoo, että ei se nyt niin vaikea ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Veljellesi onnittelut, minulle tämä oli kyllä todella haastava teos.

   Poista
 3. Minä olen lukenut tätä noin sata sivua lukiossa erästä ryhmätyötä varten. Sitten yksi ryhmäläinen pyysi kirjanvaihtoa, johon suostuttiin. Mutta siitä kirjan alusta tykkäsin kyllä ja aion vakaasti kirjaan joskus tarttua uudelleen :)

  Onnittelut kuuluisan jättiläisen selättämisestä!

  VastaaPoista
 4. Kunnioitettavaa, että olet saanut tämän luettua! Olen kuullut, että jossain on myynnissä sellaisia t-paitoja, missä lukee "Olen lukenut Alastalon salissa" :D

  VastaaPoista
 5. Oi! Yksi keskeisiä omien kaunokirjallisten tekeleideni esikuvia ja mestareitani =)

  VastaaPoista
 6. Vau, hienoa! Tätä kirjaa täytyisi kyllä ainakin kokeilla...

  VastaaPoista
 7. Hui, onnea saavutuksesta! Olen kyllä itsekin miettinyt, että pitäisi joskus lukea Alastalon salissa, mutta en ehkä vielä toviin uskalla tarttua siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeutta, saatat vaikka yllättyä iloisesti! Enakkoluulot pois ja tarpeeksi aikaa kalenteriin niin hyvä tulee. :)

   Poista
 8. Kiinnostava lukea ensikäden kokemus kirjasta! Itsellänikin on suunnitelmissa kirja lukea oman kantin koettelemiseksi.

  VastaaPoista
 9. Huh, sait tämän luettua! Vau! Minä tuskin kykenisin samaan :D

  Ja hyvä postaus muutenkin. Vaikka itse luen pääasiassa nauttiakseni, niin nautintojahan voi olla monelaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katri. Tekstit tarjoavat monenlaisia nautintoja, totta. :)

   Poista
 10. Sinulla on nyt menossa selkeästi jokin suurten suomalaisten kausi. Minullakin pitäisi olla meneillään, sillä olen ajatellut elokuun kesätentissä tenttiä suomen kirjallisuushistorian, johon kuuluu yhtä sun toista suurta suomalaista klassikkoa. En ole kuitenkaan vielä tarttunut härkää sarvista, sillä minua ei vähimmässäkään määrin inspiroi tenttilukemistoni, jonka suurimpiin haasteisiin kuuluisi myös tämä Alastalon salissa.

  Ihmeen paljon olet mielestäni saanut siitä irti, hirvityksellä odotan omia kokemuksiani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä vain - minulla on tentti tänään Suomen kirjallisuushistoriasta (1880-1930).

   Mutta rohkaisen luopumaan ennakkoluuloista ja aloittamaan hyvissä ajoin, sillä tämä teos vaatii paljon aikaa.

   Poista
 11. Mainio teksti ja onnittelut Alastalosta! :) Itsekin tahtoisin sen vielä joskus lukea, kunhan taas olen "tiiliskivituulella". Muistan, että joskus junassa huomasin jonkun pojan lukevan tätä kirjaa ja olisi tehnyt mieli kysyä, mitä mieltä hän teoksesta on. Jäi kuitenkin kysymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisit vain kysynyt ihan rohkeasti, kirja on loistava puheenaihe ja toisten ajatuksia on aina mukava kuulla. :)

   Poista
 12. Onnea :)

  Olin vähällä ostaa kirjan viime vuonna Oulun kirjamessuilta (pokkari 5 €), mutta pupu meni pöksyyn :(

  VastaaPoista