Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kosteikkoja


Charlotte Rochen Kosteikkoja kertoo nuoresta Helenistä, joka joutuu sairaalaan anaalifissuuran takia. Helen ei kuitenkaan ole moksiskaan kivuistaan, vaan unelmoi mahdollisuudesta saada eronneet vanhempansa palaamaan takaisin yhteen. Hanke vaatii Heleniltä uhrauksia, hän joutuu jopa aiheuttamaan itselleen lisää terveydellistä vahinkoa.

Kosteikkoja koostuu pääosin Helenin monologeista. Minäkertoja on epäluonnollisen estoton nuori nainen, joka on hyvin kiinnostunut ihmisen ruumiillisuuden likaisimmista puolista. Kirjassa syödään ja tehdään läheistä tuttavuutta ihmiskehon erilaisten eritteiden kanssa, eikä yksikään aukko jää vaille kurkistusta. Tabuja murretaan liioittelun ja ylikorostamisen keinoin, jolloin ruumis ja erilaiset seksuaaliset toiminnot yhdistyvät groteskisti ruokaan ja syömiseen. En voi kuitenkaan kieltää, etteikö teoksessa olisi hieman liikaa shokeraavaa elementtiä. Maaginen raja hauskan ja kuvottavan välillä ylitetään ronskisti, eikä kaikki enää jaksa naurattaa tai pohdituttaa. Jouduin laskemaan Rochen teoksen käsistäni moneen kertaan ylitsepääsemättömän vastenmielisyyden takia. Seksuaalisuuden sijaan tässä yhteydessä voisi puhua mieluummin anaaliudesta.

Ruumiillisuuden överijuhlaan on liimattu päälle kliseinen perhekuvio ja vielä kliseisempi teinirakkaustarina. Sivuhenkilöt ovat ohuita ja hätäisiä luonnoksia, jotka lähinnä näyttäytyvät tarinan dialogi-osioissa. Teoksen loppu luisuu tylsäksi kehityskertomukseksi, joka jaksaa kiinnostaa lukijaa tasan yhtä paljon kuin Helenin syvälliset anaalipohdinnat. 

Rochen kirjalla on pituutta vajaat kaksisataa sivua. Siitä huolimatta minulta kului useita viikkoja lukea kirja. Mauttomien eritejuttujen lisäksi Kosteikkoja kärsii vielä kehnosta kielestäkin: Jenni Raution suomennos on täynnä kömpelöitä ilmaisuja, jotka särähtävät jatkuvasti.

"Ja lisukkeena samalla kypsytettyjä palsternakkoja talomme vieressä olevalta pellolta" 
"Ruokasi epäonnistuttua se kannattaa tarjoilla mahdollisimman kuumana, jolloin kukaan huomaa ettei se maistu hyvältä, koska kaikki makunystyrät ovat palaneet" 
"Kynsien hampailla puhdistaminen julkisella paikalla näyttää lähinnä kynsien pureskelulta" 
"Hän ottaa sieltä jotakin esiin, jota en ole vielä koskaan nähnyt"
En jaksa uskoa, että saksankielinen alkuteoskaan olisi mikään kielellinen taideteos, mutta tällaiset kielivirheet ja kökköys eivät mene enää pelkän tyylittelyn piikkiin. Tällaisesta tekee mieli laatia  reklamaatio - kuluttajana vaadin rahoilleni vastinetta, eikä surkea käännös/toimitustyö täyttänyt odotuksiani. 

Vinkkinä: Älä lue, älä osta. 

---
Saksankielinen alkuteos Feuchtgebiete (2008)
Suomentanut Jenni Rautio.
Basam Books, 2009.
196 sivua.
Alkuperäiskansi: Zero

12 kommenttia:

 1. Oli pakko Googlata kirjan nimellä. Tuo laastari nimittäin näytti todella aidolta. Se kuitenkin lienee osa kirjan alkuperäistä designiä.

  VastaaPoista
 2. Anaalifissuura kuulostaa tosi kipeältä diagnoosilta. Otan vinkkisi vastaan, enkä osta enkä lue koko kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli diagnoosiakin "kipeämpi".

   Fiksu päätös!

   Poista
 3. Haha, hyvä arvio kirjasta. Joskus kirjan ilmestymisen aikoihin muistaakseni City-lehdessä oli juttu kirjoittajasta ja tätä kirjaa mainostettiin sellaisena kirjana, joka saa heteromiehet "kääntymään homoiksi", koska nainen näyttäytyy tässä kirjassa niin kuvottavana ja vastenmielisenä. Tällasen hurjan mainospuheen jälkeen tartuin tuohon kirjaan (siitä lukukerrasta on sen verran aikaa, että silloin en vielä kirjoittanut kirjablogia) ja se herätti lähinnä myötähäpeää ja "jaahas..."-olon.

  Eli joo, samaa mieltä oon, ei kannata ostaa eikä lukea. Kirjastossa kannattaa selailla, jos tää "rohkea" teos herättää mielenkiinnon ja sitten vaan laittaa se takaisin sinne hyllyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helen on jo niin liioiteltu hahmo, että mitään todellisuuspintaa on mahdotonta edes etsiä.

   Myötähäpeä on oiva ilmaisu.

   Poista
 4. Kuulostaapa harvinaisen vastenmieliseltä. Ei mene lukulistalle. :D

  VastaaPoista
 5. Hahah, kerrankin näin, toisinaan tuntuu että joka toiseen postaukseen voisi vain raapustaa "voi ei, pakko lisätä lukulistalle". Nytpä kyllä ei :D Mutta mahtavaa, että toit tämän(kin) omista puistatuksista huolimatta esille.

  Ikävän töksähtäviä nuo esimerkkilauseet, 'kynsien hampaat' erityisesti ;)

  -Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä oli pakko blogata, sen verran ällöttävä kirja. Hyh.

   En ole vielä nähnyt livenä "kynsien hampaita", mutta kovasti odottelen. ;)

   Poista
 6. Hyi, yäk, kuulostaapa vastenmieliseltä! Kierrän kaukaa.

  VastaaPoista