Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Taukit teatterissa: Hamlet 23.02.2012Aivan oikein, TwAK on tehnyt uuden aluevaltauksen: minun ja mieheni teatterireissuista voi jatkossa lukea blogistani. Kustannussyistä harvakseltaan ilmestyvä sarja kantaa ylpeästi nimeä Taukit teatterissa. Valitulla nimellä haluan tehdä selväksi, etten ole todellakaan mikään ammattilainen elävän taiteen saralla, enkä sitä kovin ahkerasti ole harrastanutkaan (olen joskus saanut kunnian näytellä Lystikästä Lumikissa ja seitsemässä kääpiössä, ja ainakin tällä hetkellä näyttää, että tuo unohtumaton rooli jää näyttelijänurani kohokohdaksi. Aamen sille sadulle!). Pyrin pitämään näytelmäarvioni lyhyinä ja takaan lukijoille täydellistä mutuhuttua. 


Kävimme mieheni kanssa siis katsomassa Hamletin 23.02.2012 Tampereen teatterissa. Itse olen sekä lukenut että nähnyt kyseisen tragedian Imatralla (osaksi nukeilla) esitettynä, miehelle lauantain esitys oli taas ensimmäinen kosketus Shakespeareen. 

Jonkinlaista päivittämistä osasin odottaakin, ja nykyaika näkyi niin karsituissa ja moderneissa lavasteissa kuin puvustuksessakin. Vanhaa ja uutta oli yhdistetty ennakkoluulottomasti ja nerokkaasti. Ihan yllätyin, kuinka paljon puvustukseen oli upotettu merkityksiä, ja mielestäni vielä ihan toimivasti. Tosin mieheni huomautti, ettei hän ymmärtänyt miksi osa näyttelijöistä oli puettu modernilla vaatetuksella ja osa vanhempaan tyyliin. Mietinkin, vaatiko puvustuksen avulla tuotettujen erojen ja merkitysten ymmärtäminen myös ymmärtämistä itse näytelmän taustoista ja Shakespearen tuotannosta. 

Näytelmän pohjana oli käytetty Eeva-Liisa Mannerin suomennosta, mikä oli mielestäni upea ratkaisu. Monet Shakespeare-suomennokset tuntuvat olevan kovin koukeroisia ja vanhahtavia, eivätkä tavoita alkukielen nokkeluutta (tässä yhteydessä ei kai ole väärin kiittää taas kerran esimerkiksi Matti Rossin loistavia suomennoksia, lukekaa niitä vanhempien sijaan!). Mannerin käännös ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta mielestäni se sopi paremmin kuin hyvin esitettäväksi ja teki näytelmän seuraamisesta helppoa ja vaivatonta. Vitsitkin osuvat paremmin, kun niistä karsitaan turhat rönsyt pois.  

Roolituksestakin voin antaa pääasiassa kiitosta. Heikki Kinnunen hauskuutti yleisöä mahtavalla esiintymisellään, ja Polonius olikin kenties näytelmän onnistunein hahmo. Muutkin näyttelijät suoriutuivat mielestäni vähintäänkin hyvin, mutta rääkyvä Ofelia ei vastannut kuvaani Shakespearen Ofeliasta. Myöskin Laerteksen hahmoon olisi voinut tuoda vielä enemmän dramaattisuutta ja tunnetta, kun taas Hamlet tuntui paikoitellen jopa liiankin lattealta (tosin latteus kuuluu olennaisena osana Hamletin hahmoon, joten tästä voi olla myös eri mieltä). 

Lopun miekkailukohtaus pelasti onneksi paljon, ja muutenkin adrenaliini todella kohosi katsomossa lopun lähestyessä. Ensimmäinen puolikas oli mielestäni jotenkin ponneton, mutta kenties tragedian kaarellakin on osuutta asiaan. Jäin kuitenkin kaipaamaan vähän intensiivisempää työskentelyä ensimmäiseen puolikkaaseen, ja kokemukseni olisi ollut miltei täydellinen. 

---

Tavis-mieheni kommentit: 
Ei ollut ihan mun juttu. Mutta se pillu-juttu oli hauska.*
*En selitä tarkemmin, koska silloin spoilaisin. Mutta oli hauska!

Tarkemmat tiedot näytelmästä ja esitysten aikataulut voi katsoa Tampereen teatterin sivuilta,
trailerin voi kurkata täältä

---

Olitko katsomassa kyseistä esitystä? Mitä pidit? Vai oletko nähnyt Hamletin jossain muualla?

12 kommenttia:

 1. Haha, niin Jussin kuulonen kommentti :DD

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva lukea, varsinkin kun ei itse juuri pääse Tampereelle teatterimatkailemaan. Minä en ole tainnut nähdä Hamletia lavalla, olen vain itse esittänyt Ofeliaa kerran yhden kohtauksen verran. Minusta on ihan hauskaa, että näytelmiä päivitellään ja sovitetaan eikä aina tehdä sillä samalla vanhalla kaavalla, eiköhän niitä Shake-versioita ole jo tehty (vaikka on niillekin paikkansa). Kiva kuulla että toimi!

  HKT:llä menee myös Hamlet, pitäisiköhän käydä..

  Toivon paljon lisää Taukkien juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taukkejen juttuja on tulossa lisää jo kevään aikana ainakin. :)

   Mene ihmeessä katsomaan Hamlet! Olisi hauska kuulla että millainen oli. :)

   Poista
 3. Näin teattereista ylipäänsä tuli mieleen, että jos haluaa nauraa, kannattaa mennä katsomaan Tampereen Komediateatterin farsseja. Ne on loistavia. Monet niistä perustuu englantilaisen näytelmäkirjailija Ray Cooneyn teksteihin, ja näytelmät ainakin on ihan hervottomia.

  Mäkin aina haaveilen teatterista ja ihmettelen, miten en käy useemmin. Saman verran se kustantaa kuin jos kävis ulkona syömässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä 32 euroa on jo ulkona syömisestä aika kallis hinta. :D

   Tuo Komediateatteri kuulostaa hyvältä! Tampereen teatterielämä on vielä ihan valloittamatonta maata.

   Poista
 4. Mä olen nähnyt Hamletin Kansallisteatterissa joskus muinoin, muistaakseni ollessani 9-luokalla. Käytiin koulun kanssa se katsomassa. Mieleeni on jäänyt ennen kaikkea upea lavastus, joka oli todella moderni ja pelkistetty. En muista, keitä näytelmässä esiintyi, mutta sen muistan, että siitä pidin.

  Minä menen reilun viikon päästä katsomaan balettia, saas nähdä miten siinä touhussa käy. ;)

  Kiva lukea teatterijuttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, odotan balettipostausta! :)

   Aikaisemmin näkemäni oskais nukeilla esitetty Hamlet oli myös upea, siinä lavasteet olivat mielestäni aika runsaat. :)

   Poista
 5. Ihana nimi postaussarjalle, ja kyllä tuolle miehesi kommentillekin repesin aika lailla :D Mutta siis, piti kommentoida että mukavaa kun kirjabloggaritkin kirjoittavat vaihtelevasti vähän kaikenlaisesta kulttuurista. Tämäkin versio Hamletista kuulostaa ihan mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä lauantai-illan voi huonomminkin viettää. :D

   Tämä on minulle ihan uusi aluevaltaus, ja olen itsekin innoissani. Kiva, jos näitä vielä joku jaksaa lukea. :)

   Poista
 6. Minäkin kehaisen tuota postaussarjan nimeä, ihan loistava! Ja kieltämättä tuo miehesi kommentti nauratti :) Saatkohan nyt tuon yhden sanan perusteella jonkinlaisen vääristävän piikin hakutilastoihin - voi niitä ilmeitä kun silmille lävähtääkin teatteripläjäys eikä jokin vallan muu ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan ei vielä mitään piikkejä ole tullut, mutta jään innolla odottamaan. :D

   Poista