Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

lauantai 2. helmikuuta 2013

Ohjeita pääsykokeisiin


Kun hain opiskelemaan kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistoon, kaikki tuntui kovin pelottavalta. Milloin on hyvä aloittaa lukeminen? Oliko minulla oikea lukutekniikka? Kuinka monta tuntia päivässä olisi hyvä lukea? Mitä pääsykokeisiin saa ja ei saa ottaa mukaan? Entä käytännönasiat, jos minut hyväksytään?

Omien opiskelujen aloittaminen sujui onneksi varsin mutkattomasti, mutta pääsykokeita ja lukemista stressasin paljon. Kun vielä paikan päällä näin toisten tehneen paksun vihkollisen muistiinpanoja, paniikkini yltyi. En ollut kirjoittanut mitään ylös. Pärjäisinkö?

Onneksi koe meni hyvin. Se ei kuitenkaan poistanut jännitystä tuloksista – joka päivä kehittelin mielessäni kauhuskenaarioita siitä, miten olen ymmärtänyt kysymyksen väärin tai kirjoittanut aiheen vierestä. Itkua, unettomia öitä. En pystynyt keskittymään mihinkään ja olin jo varma, että en pääse ollenkaan opiskelemaan.

Mikä ihana yllätys, kun mies aamulla herätti ja hihkui, että tule katsomaan, sinun nimesi on täällä.

Tämä on minun tarinani, jonka olen blogissani jo muutamaan kertaan tainnut kerrata. Syy kuitenkin avautumiseeni on varsin toinen – en itse kokenut, että olisin löytänyt ohjeita pääsykokeisiin lukemisesta. Oma lukutekniikkani osoittautui siitä huolimatta tehokkaaksi, ja siksi haluaisin jakaa muutaman vinkin pääsykokeista niille, joilla urakka on vielä edessä.

Tässä, olkaa hyvä:

 • Aloita lukeminen heti. Viivytteleminen tekee aloittamisesta vain vaikeampaa, ja mitä aikaisemmin aloitat sitä rennompaan tahtiin on mahdollista lukea. Ehdit myös kertailla paremmin.
 • Kannattaa ehkä valita mieluummin yksi opiskelupaikka, johon panostaa kunnolla, kun hakea useampaan puolihuolimattomasti. 
 • Asennoidu oikein. Pääsykoekirjat voivat olla puisevia, mutta iloitse siitä, että saat hyvällä syyllä perehtyä sinulle tärkeään alaan. Vaikka et tänä vuonna pääsisikään opiskelemaan, pääsykoekirjan lukemisesta on varmasti sinulle hyötyä. 
 • Älä keskity kopioimaan, vaan ymmärtämään. Muistiinpanot voivat olla hyödyllisiä - ei kuitenkaan ole kovin fiksua kopioida koko kirjaa. Kannattaa mieluummin listata avainasioita (kuten käsitteitä), ja etsiä niistä esimerkkejä. Nivo lukemasi aikaisempaan tietoosi ja arkielämään, niin muistat ja ymmärrät paremmin. 
 • Jos et ymmärrä, niin lue uudestaan ajatuksella tai hae tietoa. Monesti lukiessani jotakin hankalaa ja vaikeatajuista asiaa saatan laskea kirjan syliini, sulkea silmät ja ajatella asian läpi. Sitten vasta jatkan eteenpäin. En suosittele ketään opettelemaan asioita hokemalla. Jos jo asia itsessään jää hämäräksi, kannattaa hakea itse tietoa ja selvittää. 
 • Keskustele. Itse suosin keskustelua muistiinpanojen sijaan. Kun selittää opeteltavan asian toiselle, sen oppii ja muistaa itsekin paremmin. Vanhemmat, sukulaiset, ystävät ja seurustelukumppanit hyötykäyttöön!
 • Älä anna kenenkään masentaa itseäsi. Jos joku sanoo sinulle, että arvosanojesi takia tuskin pääset opiskelemaan haluamaasi alaa, älä kuuntele. En myöskään suosittele kyttäämään netistä aikaisempien vuosien pisterajoja, ne tuntuvat vaikuttavan vain negatiivisesti. Mene pääsykokeisiin itsevarmana osaamisestasi ja lukemisestasi.
 • Kertaa viimeisenä iltana ja nauti kunnon yöunet. Olen monesti huomannut, että juuri ennen nukkumaanmenoa luetut jutut jäävät hyvin päähän. Viimeisenä iltana onkin hyvä silmäillä tärkeitä asioita läpi, mutta lukemista ei kannata jättää viime tippaan. Muista nukkua myös kunnon yöunet, väsymys stressaa ja häiritsee keskittymistä.
 • Ole ajoissa. Katso aikataulut, paikat, junaliput ja muut käytännönasiat kuntoon hyvissä ajoin. Jos et löydä hakemaasi tietoa, soita ja kysy. Hyvin valmisteltu on oikeasti miltei puoliksi tehty!
 • Oppiminen ei ole pelkkää lukemista. Ajattele lukemaasi ja tee muutakin. Vaikka luet pääsykokeisiin, sinun ei tarvitse lopettaa kaikkea muuta elämää lukemisen ajaksi. Päinvastoin, välillä on hyvä antaa pään tuulettua. 
 • Ole itsellesi armollinen. Koita olla piinaamatta itseäsi kokeen jälkeen pohtimalla lopputulosta. Jos opiskelupaikka jää saamatta, sure aikasi ja katso tulevaisuuteen. Murheet haihtuvat tekemällä ja keskittymällä tulevaan - sinulla on varmasti seuraavana vuonna iso etu niihin verrattuna, jotka tekevät koetta ensi kertaa. Ja on tavallista, että haluamaansa paikkaa saattaa joutua hakemaan useampaan kertaan. 
 • Jos pääsit opiskelemaan, ota selvää aikatauluista ja toimitettavista papereista. Ilmoittautumisille on yleensä tiukat takarajat.
 • Ala etsiä asuntoa HETI. Tämä on oikeasti tärkeä juttu! Kun saat tiedon hyväksytyksi tulemisesta, ala etsiä kämppää välittömästi. Elokuussakin on jo usein liian myöhäistä. 
---

Tämä oli sellainen aihe, josta olen jo jonkin aikaa halunnut blogata (yhteiskunnallista velvollisuudentuntoa tai jotain). Ajattelin, että näin kevättalvesta olisi ajallisesti paras hetki keskustella näistä. Toivottavasti vinkeistä on apua niitä tarvitseville. 

Haluan kuitenkin vielä lopuksi muistuttaa, että nämä ovat minun ohjeeni, eivätkä välttämättä sovellu kaikille. Myös ala, johon hakee, asettaa omia kriteereitään. Lääketieteellisen kokeisiin eivät välttämättä samat neuvot sovellu. 

Jos on kysyttävää, niin vastaan mielelläni. :)

Ja onnea pääsykokeisiin (vaikka niihin vielä onkin aikaa) !

12 kommenttia:

 1. Hyviä pointteja!

  Itse kun yritän nyt saada ysiluokkalaisia kunnialla peruskoulusta toiselle asteelle, olen miettinyt paljon tuota lannistumista/lannistamista. Mulla on oppilaita, jotka eivät usko itseensä, koska vanhemmat/joku muu on koko heidän ikänsä tolkuttanut, että nuori on hidas/tyhmä/laiska/ei vaan osaa. Vähemmästäkin sellaista alkaa luulla itsestään, vaikka totuus olisi ihan muuta. Tai sitten on niitä, joita pakotetaan lukioon, vaikka nuori itse haluaisi amikseen ja varmasti hänen olisi siellä parempi opiskellakin.

  (Välillä yli-)pedanttina ihmisenä minulle ei ole koskaan tarvinnut muistutella aikatauluista ja ajoissa olemisesta, mutta monelle se on tarpeen. Joskus ei voi kuin pudistella päätä, kun ihmiset eivät ota selvää asioista tai tarkista epäselvyyksiä (tai kuuntele kun heille kerrotaan!) ja sitten kitisevät "kun kukaan ei kertonut". Huokaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauheaa - tyhmä? Ei kai...

   Se unohtui tuosta lisätä, että jos ei ole valmis opiskelemaan tai tuntuu, että joku muu teke päätökset, en suosittele lähtemään. Kannattaa mieluummin pitää välivuosi ja selvittää pää ja mieluinen alakin.

   Poista
 2. Suketusta peesaan, eli lannistajia joka paikassa on, eikä saisi olla.

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä :) Ja näistä monet soveltuvat sitten möyhemmin tentteihinkin lukemiseen!

  Minä olin siinä mielessä onnekas (omasta mielestäni), että olin viimeisen vuosikurssin joukossa, joka valittiin opiskelemaan pääsykoekirjan perusteella eikä lukion oppimäärän perusteella. Luen siis hissaa. Yksi pääsykoekirja oli niin paljon helpompi omaksua kuin koko lukiohissan oppimäärä, vaikka kirjakin kyllä eteni aina ihmiskunnan alusta nykypäivään saakka, tosin se käsitteli vain yhtä teemaa, ympäristöhistoriaa.

  Vinkkisi tuosta keskustelemisesta on myös tosi hyvä! Olen huomannut saman, se todellakin auttaa omaksumaan asioita. Keskustelukumppani voi myös osata tuoda asiaan jotain uutta näkökulmaa mitä ei itse olisi osannut tulla ajatelleeksikaan. Suosin kyllä myös muistiinpanoja ja suurimmasta osasta tenttikirjoistakin olen tehnyt edes jonkinlaiset muistiinpanot. Olen hidas lukemaan ja asioiden omaksuminen ottaa oman aikansa, joten tenttiin lukeminenkin täytyy aloittaa todella ajoissa, joten muistiinpanot ovat sitten kätevä väline kertaamiseen kun ei välttämättä enää edes muista mitä kirjan alkupuolella oltiinkaan sanottu :D

  Pääsykokeita on myös hyvä käydä kokeilemassa vaikka tuntuisi, ettei olekaan lukenut tarpeeksi tai kallistuu sittenkin välivuoden pitämiseen. Seuraavana keväänä on sitten kokemusta ja tuntee paikan edes sen verran, että osaa mennä sinne :) Pääsykokeisiin ilmoittautuneiden määrät ovat usein ihan järkyttäviä, mutta niitä ei kannata kauhistella, sillä niin moni jättää tulematta ja itse kokeisiin osallistuu melkeinpä vain murto-osa hakeneista. Pisterajatkin saattavat vaihdella reilusti jos niitä erehtyy tuijottelemaan. Joten ikinä ei tiedä ellei kokeile, vaikka tuntuisikin, että lukeminen on jäänyt puolitiehen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tentteihin tenttejä varten itsekin muistiinpanoja, ellei kirja sitten löydy omasta hyllystä. Silloin lähinnä alleviivailen, ehkä kirjoitan pari käsitettä ylös.

   Totta, aina pitää kokeilla. :)

   Poista
 4. Olen kyllä niin onnellinen, että minun täytyi vain kerran jaksaa se pääsykoelukemisurakka. En tietenkään ollut fiksu ja hakenut vain sinne, minne eniten halusin, mutta toisaalta tiesin, minne todella haluan ja panostin siihen pääsykokeeseen lukemiseen eniten. Tuon asunnonhaun suhteen olin kyllä ihan liian myöhässä. Aloin etsiä sitä elokuussa, ja silloinhan asuntonäytöissä oli melkein poikkeuksetta vähintään parikymmentä muuta hakijaa. Joten tuo oli todella hyvä neuvo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse lähdin hakemaan kämppää jo hyväksymistä seuranneena viikolla, ja mieluinen löytyikin heti. Tosin kaikilla ei sujunut yhtä mallikkaasti...

   Poista
 5. Koska itselläni on tänä keväänä pääsykoeurakka edessä, tällaisten postausten lukeminen on enemmän kuin mielenkiintoista. Vaikka viimeiset yo-kirjoitukset siintävät edessä, taidan jo nyt tuhlata enemmän aikaa pääsykokeista kuin niistä murehtimiseen... Ehkä ymmärrettävää, kun pääsykoemenestys määrittää sen, millaiseksi syksy muodostuu.

  Ohjeesi "älä anna kenenkään masentaa" on kyllä mielettömän tärkeä. Siihen vain pitäisi muistaa sisältää myös itsensä, mikä on joskus kauhean vaikeaa. Vaikka haluni päästä sisään yliopistoon on luja, joskus huomaan jo valmiiksi ajattelevani, että "ei minulla mitään mahdollisuuksia ole kun kaikki muut kuitenkin ovat parempia". Ei varmaan olekaan mahdollisuuksia, jos lyttään itseni jo valmiiksi maanrakoon! Vaikka sisäänpääsy haluamalleni alalle on vaikeaa, tärkeintä on kuitenkin yrittää tosissaan. Jos ei muuta, niin tuleepa ainakin nähtyä millainen pääsykoetilanne itsessään on.

  Täytyy myöntää, että neuvosi keskittyä vain yhteen paikkaan hakemiseen tuntui huojentavalta. Kyllä, juuri näin! Joskus tunnen oloni tyhmäksi, kun suunnitelmissani on käydä maksimissaan kaksissa pääsykokeissa (joista jälkimmäisiin en aio lukeakaan ennen kuin tärkein on jo ohi), mutta uskoisin että on silti fiksumpaa panostaa juuri siihen kokeeseen, joka oikeasti merkitsee jotain. En ilmeisesti (ja onneksi) ole ainoa joka näin ajattelee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvon ehdottomasti valitsemaan yhden paikan ja panostamaan siihen - ei mikään toki estä hakemasta useampaankin, mutta ehkä kuitenkin fiksumpaa niin, että kokeilee yhteen ihan kunnolla.

   Äläkä masenna itseäsi!

   Poista
 6. Mahtava ja ajankohtainen postaus, hyvä! Itse opetan juuri valmennuskurssilla (lääkis) ja ohjeesi pätevät kyllä sielläkin vaikka oppimistapa onkin aina jokaisella eri.

  Itse stressasin pääsykokeita silloin ihan hirveästi, tarkoitus oli päästä eläinlääkikseen ja meinasin saada hermoromahduksen edellisenä iltana kun erehdyin menemään keskustelupalstoille ja porukka kertoi lukeneensa Galenoksen yli viisi kertaa. Yli viisi?! Mutta minä luin vain kaksi ja sitten selailin.. En tosin päässyt sisään, mutta se oli onni koska pääsin lukemaan kemiaa ja sitä kautta ryhdyin sitten opettajaksi mikä ainakin tällä hetkellä tuntuu tosi hyvältä,

  ps. blogissani on kohta sinulle ylläri ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana yllätys oli! :)

   Hieno juttu, että oma ala löytyi!

   Poista
 7. Heips tuota hain viime keväänä yleiseen kirjallisuustieteeseen oikeastan tarkemmin tietämättä millaista siellä opiskelu on ja mihin voi valmistua. Nyt tiedän suunnilleen mihin ammatteihin voi valmistua, mutta edelleenkään ei oikein siitä opiskelusta löydy tietoa. : ) Tunnut mielläsi kertovan, ja otavan kantaa asioihin, joten ihan näin varovaisesti haluaisin kysyä millaista se on ja suositteletko yrittämään uudestaan. :) Olen lukenut paljon pienestä pitäen ja kirjat oikeastaan ovat koko elämäni. :)

  VastaaPoista