Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Noitavaimo ja neitsytäiti


Eräästä historian ainetta varten antiikin naisten asemasta luin Kaari Utrion Eevan tyttäret. Kirja oli mielenkiintoinen ja innostavakin kokemus nuorelle naiselle, mutta tuttavuus osoittautui myös ongelmalliseksi. Aineesta lämähti jokseenkin huono arvosana, ja punaisin tikkukirjaimin oli kirjoitelmani loppuun merkitty: "Ei ollenkaan näin! Mistä ihmeestä olet tällaista päätellyt?". Tunsin itseni hölmöksi, ja olin kiitollinen, kun antiikki jäi opetusohjelmassa taakse. Lisäksi Eevan tyttäristä jäi jotenkin epävarma ja kiusallinen olo: Jos ei ollenkaan näin, niin miten sitten?


Sari Katajala-Peltomaan ja Raisa Maria Toivon teos Noitavaimo ja neitsytäiti ei pureudu naisten elämään antiikissa, vaan käsittelee eurooppalaisten naisten arkea keskiajalta uudelle ajalle. Tutkimusta on tehty avoimin mielin, eikä pyrkimyksenä ole syytellä vaan aidosti ymmärtää. Naisten mahdollisuuksia tarkastellaan moninaisista eri näkökulmista arjen, perheen ja uskonnon kautta.  Historiantutkimusta tuntemattomalle myyttejen hajoaminen ja kauhukuvien luhistuminen voi olla voimaannuttava ja avartava kokemus: naisten elämä keskiajalla paljastuu paljon monipuolisemmaksi ja valoisemmaksi, kuin mitä olisi uskonut. Lukiessani ymmärsin vihdoinkin, että "ahaa, siis näin!".  Voi sitä riemua.

Feministisistä näkökulmista kiinnostuneille Noitavaimo ja neitsytäiti on pakollista luettavaa ihan jo siksi, että näkökulma on asiantunteva, punnitseva ja paljon avarampi kuin monissa muissa naisten asemaa pohtivissa yleistajuisissa teoksissa. Katjala-Peltomaan ja Toivon kirja on osaltaan tehty korjaamaan huolettomasti viljeltyjä kärjistyksiä ja mustavalkoista suhtautumista naisten asemaan keskiajalla, eikä se kenties ole yhtä mediaseksikäs kuin joku toinen aiheesta provosoivammin kirjoitettu teos. Kuitenkin Noitavaimo ja neitsytäiti on omalla tavallaan jopa paljon feministisempi kirja: vaatii toki paljon kanttia syyttää kovaan ääneen, mutta enemmän vaatii kuitenkin vaivaa ymmärtää ja perustella oma kantansa. Se on todellista feminismiä se. 

Teos on kirjoitettu soveltumaan sekä opiskelijalle että harrastelijalle, ja monia käsitteitä on havainnollistettu tai selitetty auki laajemmin. Raskaita termejä on vähän ja päättely on loogista ja läpinäkyvää, lukeminen taas siksi miellyttävää ja joutuisaa. Silmän iloksi ja puutumista estämään kirjaan  on painettu myös paljon kuvia, jotka on vielä varustettu kattavin kuvatekstein. 

Ainoa poikkisuuntainen viiva rapsahtaa kirjan paksuudesta: 237 sivua (ilman viitteitä) on aivan liian vähän! Olisin halunnut sukeltaa naisten arkeen vielä syvemmälle ja huomaan, että kirja herätti vähintään yhtä paljon kysymyksiä kuin mihin se lopulta vastasi. Mutta ehkä juuri se onkin täydellisen lukukokemuksen merkki - jäljelle jäänyt kyltymätön halu tietää ja lukea lisää. 

Näihin imeliin, perijenkkiläisiin korusanoihin on hyvä kiteyttää:

A-must-read 
mind blowing 
extremely powerful
mythbuster. 

Haasteet: TBR

---
Noitavaimo ja neitsytäiti: Naisten arki keskiajalta uudelle ajalle.
2009, Atena.
272 sivua.
Kannen kuva: Quentin Metsys The Holy Kinship (1509).

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja on kiinnostanut minuakin! Luin aikoinaan Kaari Utrion Bella Donnan ja koin sen todella mielenkiintoiseksi. Yritin myöhemmin aloitella Utrion eurooppalaisen perheen historiaa käsittelevää kirjaa, mutta en päässyt juuri ensimmäisiä sivuja pidemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Itse kyllä pidin kovasti Eevan tyttäristä, mutta tämän jälkeen olen jo vähän skeptinen.

   Poista
 2. Minuakin tämä on kiinnostanut, en vain ole saanut aikaiseksi tonkia sitä kirjastosta käsiini. Nyt kyllä alkoi oikeasti tehdä mieli ryhtyä tuumasta toimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hophop! Tämä on sen verran hyvä että kannattaa etsiä! ;)

   Poista