Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

maanantai 25. helmikuuta 2013

10 avainta kirjalliseen onneenKatri haastoi minut kertomaan kymmenen asiaa, jotka tekevät minut onnelliseksi. Koska olen kuitenkin päättänyt, että keskityn blogissani kertomaan vähemmän itsestäni ja enemmän kirjoista, niin laadin listan lukemisen ja kirjojen kannalta. Yksityinen elämäni jääköön tällä kertaa kiehtovan hämärän peittoon.

10 avainta kirjalliseen onneen

1. Uuden kirjan tuoksu
Olkoon vanha tai uusi, mutta kun se on oma ja käsissä ensimmäistä kertaa, se tuoksuu taivaalliselta. Haistellessa on myös ihana plärätä sivuja, niin, että kevyt ilmavirta ja tuoksu tulvahtaa kasvoille.

2. Kiireen jälkeen hetki aikaa lukea
Se tunne, kun pääset periodin viimeisestä tentistä kotiin, ja sohvan käsinojalla odottaa hyvä kirja. Siihen vielä kuppi teetä. Priceless

3. Jakaa kirja ystävän kanssa
Minusta on ihanaa keskustella tai kirjoittaa kirjoista - silloin lukukokemus vasta todella muokkautuu. Ihanaa on myös se, että voi suositella parhaalle ystävälleen kirjaa, ja tietää, että hän pitää siitä. 

4. Kirja asettuu yhteyteen aikaisemmin luetun kanssa
Mikään ei ole niin hauskaa kuin bongailla viitteitä toisiin teoksiin. Pidän myös siitä, että voin sijoittaa kirjan osaksi jotakin kulttuuria, tyylisuuntausta ja aikakautta, ja tunnen olevani hukassa, jos genre tai kuvattava yhteiskunta on minulle vieras. Toisaalta se herättää janon lukea ja etsiä lisää tietoa. 

5. Lukea rakas kirja uudelleen ja löytää siitä edelleen jotakin uutta ja vaikuttavaa
Anna Karenina - kuin astuisin toiseen maailman, josta aukeaa joka kerta uusia kujia, uusia maisemia. Angela Carter - en edes aloita.  

6. Viimeiset sivut
Ei ihan vielä lopussa, haluaisi kenties säästellä vielä, mutta ei vain voi lopettaa lukemista. Olettaen tietenkin, että luettava kirja on hyvä. 

7. Kirja lahjaksi ystävälle
Siitä vain tulee niin lämmin ja hyvä olo. Kun sitten vielä kuulee, että lahjaksi annettu kirja oli hyvä, aijai. 

8. Alati muuttuva maailma, alati muuttuva minä
Kirjat ovat vaikuttaneet paljon siihen, kuka olen ja millaisena näen maailman. En halua tulla valmiiksi tai perille, vaan olla koko ajan matkalla. 

9. Hieno suomennos
Päivänsä voi pilata peruuttamattomasti lukemalla suosikkikirjastaan huonon käännöksen, mutta ehkä hyvää käännöstä ei tule ihailtua ihan yhtä helposti. Hyvää, huolellista ja asiantuntevaa käännöstyötä kuitenkin tarvitaan, ja haluan kiittää kaikista niistä loistavista käännöksistä, joita minun on ollut ilo lukea. 

10. Suosikkikirjailijan uusin
Viime vuonna melkein pissasin housuuni, kun sain käsiini Virginie Despentesin uusimman romaanin. Seuraava pissi-paniikki iskee varmaan, kun Laura Gustafsson tai Päivi Alasalmi julkaisee (toivottavasti lähivuosina!). Tällä hetkellä Toni Morrisonin Home kuumottaa uhkaavasti Akateemisen hyllyssä, ehkä se täytyy pian kotiuttaa...

17 kommenttia:

 1. Tulipa lämmin ja onnellinen oli ihan vain pekästä näiden lukemisesta! Voi sitä onnea, kun saa palata vanhaan suosikkiin tai tarttua suosikkinsa uusimpaan... Lapsuudestani muistan myös tuoreen, postilaatikkokylmän sanomalehden tuoksun.
  Lisäisin tälle listalle myös taka-tai etukannen tuijotuksen, joka tapahtuu eritoten huikean lukelämyksen jälkeen. Tosin myös kauan odotetun kirjan viimein saapuessa tekee mieli hetki hekumoida kirjan kantta ihaillen, vallankin jos se on hieno...

  VastaaPoista
 2. P.S. rakastan tuota Viidan runoa! Et kesää viihtynyt täällä päin. / vain tähdet näin / kun tuoksui kukkarinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansien tuijottelu kuuluu kyllä hyvään lukuelämykseen! :)

   Ja Viidan runo on hieno, rakastan tuota kiveä täällä Tampereella.

   Poista
 3. Olen löytänyt myöhäisherännyt Viita-fani, sillä aika on mennyt Aila Meriluodon parissa, mm. Ihana kuva.

  Anna Karenina 4-ever! Uusi, 13. filmatisointikin Anna Kareninasta oli upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pitänyt ihan älyttömästi filmatisoinnista, mutta se oli hyvä. Muutamia erityisen hienoja kohtauksia oli.

   Poista
 4. Voin allekirjoittaa joka kohdan. Erityisesti rakkaan kirjan lukeminen uudelleen, viimeisten sivujen ristiriitainen ihanuus ja kirjojen vaikutus minuuteen säväyttivät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä taitavat sykähdyttää kaikkia kirjoihin hurahtaneita. :)

   Poista
 5. Ihana kymppi! Allekirjoitan myös Elma-Ilonan kansientuijotuksen lukemisen jälkeen - ja oikeastaan ennen ja sen aikanakin, jos on mahtava kirja :-)

  VastaaPoista
 6. Lukukokemuksen jakaminen on tosiaan hienoa. Siinä tulee vähän samanlainen olo kuin lapsena kun halusi jakaa esim. omasta mielestään hauskan ohjelman vanhempiensa, sisarustensa tai kaveriensa kanssa. Ja se mahtava tunne kun toisetkin tykkäsivät samasta jutusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tuo tunne usien parhaan ystäväni kanssa! Nyt lähetin hänelle ystävänpäivälahjaksi Jeffrey Eugenidesin Virgin Suicides - Kauniina kuolleet, ja toivon, että hän pitää. :)

   Poista
 7. Allekirjoitan kaikki ja myös Elma Ilonan kansien tuijottelun. Se on kyllä kans mahtava tunne kun onnistuneen kirjastoreissun jälkeen raahaa kotiin pinon hyviä kirjoja, joiden lukemista on odottanut. Itse aina tyytyväisenä hypistelen saalistani ja pinoan yöpöydälle odottamaan lukemista. Itse asiassa kirjastoreissut on osa minun kirjallista onnellisuutta sillä siellähän niitä kirjoja on odottamassa lukijaansa, ei muutako sekaan vain löytöretkeilemään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastosta on kyllä mukavaa raahata kirjoja kotiin (pidän myös mielettömästi kirjastoissa hengaamisesta, paljon kirjoja ja ihana hiljaisuus). :)

   Poista
 8. Kyllä, uuden kirjan tuoksu - ja miksei vanhankin - on ihana! =D Kiva lista. Tuo kahdeksas kohta on mykistävän hienosti ilmaistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä lista pulppusi suoraan mustan sydänverilähteen syövereistä! :D

   Poista
 9. Kivaa, että vastasit tähän ja ihania kirjallisia onnellisuushetkiä! Olen itse viime aikoina kyseenalaistanut tätäkin harrastusta (niin mikä ikäkriisi?!?!?), niin kohta 8 on kyllä totta. Syy, miksi minäkin luen. Noin monen muun syyn lisäksi toki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivoi, mikä kriisi! Älä liikaa kyseenalaista!

   Avoin mieli on paras mieli lukea.

   Olen ilmeisesti tullut siihen ikään, kun alan toistelemaan ikuisia kliseitä. :D

   Poista