Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

lauantai 29. joulukuuta 2012

The Scarlet Letter & When She Woke


She had not known the weight until she felt the freedom!

Pahoittelen suuresti viimeaikaista mieltymystäni tuplapostauksiin. Mutta kun nämä kaksi kirjaa ihan oikeasti komppaavat toisiaan - Hilary Jordan on kirjoittanut romaaninsa When She Woke revisioiden Nathaniel Hawthornen vanhaa klassikkoa The Scarlet Letter (Tulipunainen kirjain). 1600-luvun Amerikan puritaanisesta yhteisöstä on siirrytty vaihtoehtoisen tulevaisuuden Teksasiin. Hawthornen teoksen päähenkilön Hester Prynnen synti on aviorikos, ja Jordanin romaanissa Hannah Payne syyllistyy aborttiin. Hester joutuu kantamaan rinnassaan purppuranpunaista A-kirjainta, Hannahin koko iho värjätään punaiseksi. Kumpaakin odottaa syrjintä ja eristäytyminen sekä kamppailu omista oikeuksista.

Hester on päähenkilönä huomattavasti passiivisempi ja yksiulotteisempi kuin Hannhah - Hawthorne tuntuu keskittyvän enemmänkin miespuolisen päähenkilön katumuskertomukseen. When She Woke taas päästää naisen ääneen kokonaan, ja miehen ääni hukkuu sen taakse. The Scarlet Letter on kertomus välttämättömästä kohtalosta, jota ei voi paeta. When She Woke taas vaatii enemmän ja uhmaa kohtaloa. Se on emansipatorinen tarina, mihin kenties jo herääminen romaanin nimessäkin viittaa. 

Kummassakin romaanissa on puolensa. Hannahin tarina on vähemmän allegorinen ja enemmän vihainen kuin Hawthronen teos ja nopealukuinen. Vaikka tarina tempaakin mukaansa, Hannahin rinnalla muut sivuhenkilöt jäävät pakosti litteämmiksi. Loppupuolelle on myös eksynyt liikaa siloittelua, joka tuntuu teennäiseltä ja hätäiseltä. Ihan kaikkea ei olisi tarvinnut selittää auki, oikeassa määrin aukot lisäävät mielenkiintoa. Nyt kiinnostus ehtii hieman notkahtaa.


Varsin suorasukainen heräämiskertomus saattaa myös ärsyttää. Miehet ovat sikoja ja uskonto alistaa naista ja lässynlää, ei mitään uutta. Mutta kyllä When She Woke tarjoaa muitakin vaihtoehtoja lukea itseään - Hannahin voi nähdä itsekkäänä henkilönä eikä pelkästään sankarina. Aihe on myös tärkeä: abortista ei koskaan puhuta liikaa, sillä se on yksi keskeisimpiä naisen oikeuksia. Jos aborttia kielletään tai rajoitetaan, mennään vauhdilla kohti viidakonlakeja. Jordan kirjoittaa siis ajankohtaisesta aiheesta, joka herättää vieläkin keskustelua. When She Woke saattaa myös innostaa nuorempia lukijoita tarttumaan klassikoihin, sillä The Scalet Letterin lisäksi taustalta löytyy aivan varmasti myös Kate Chopinin Awekening (Herääminen). Itsekin sain aikaiseksi pitkän jahkailun jälkeen lukea Hawthornen romaanin joulupyhinä rinnakkain Jordanin teoksen kanssa.
Ihmisten syrjinnän keinotekoinen tuottaminen kuulostaa karmivalta. Puritaanisen Amerikan noitatunnelmat ovat vaihtuneet moderniin painajaiseen, jossa ihmisoikeuksien polkeminen oikeutetaan yhteisellä päämäärällä. The Scarlet Letterin synkkä allegorisuus kiehtoo ja pohditutta kuin öinen metsä, mutta Hannahin kertomus on paljon suoraviivaisempi ja kliinisempi, jopa kylmempi. Jordan kirjoittaa myös omalla tyylillään, joka eroaa kovasti Hawthornen kaunopuheisuudesta. Välillä vanha klassikko vaatiikin tietoista keskittymistä lukemiseen - tuskin olen ainoa, joka lukiessaan huutaa armoa kielikiemuroilta. Jordan on loppujen lopuksi lainannut perusidean lisäksi kovin vähän The Scarlet Letteristä, nimiä ja muutamia samoja symboleja voi bongailla. Pääasiassa kyseessä on kuitenkin varsin itsenäinen teos, eikä se välttämättä vaadi perehtymistä vanhaan klassikkoon. 

Toivottavasti Jordanin koukuttava moderni kauhukertomus suomennetaan joskus lähitulevaisuudessa. Uskon, että tämä kolahtaisi ihan mukavasti pohjoisen piirin lukijoihin. Myös hyvään elokuvaan on riittävät ainekset, ja leffasoveltuvuus on varmasti jenkkikirjalijalla ollut mielessä kirjoittaessa. Tiivistettynä: When She Woke on viihdyttävä, ajankohtainen ja välillä karmiva. The Scarlet Letter taas - well, Not So Much

---

When She Woke.
2012, Harper.
344 sivua.
Designed by Emma Rogers.

---

The Scarlet Letter.
2010, Collins Classics.
324 sivua.
Cover by e-Digital Design

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti