Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

torstai 16. elokuuta 2012

Hella H:n tunnustuksetUnni Drouggen Hella H:n tunnustukset eksyi luettavakseni Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteen kautta (Maijan suosittelemana). Edellisen Drouggen, Pahuudella on rakkauden kasvot, luettuani olin aika varma, että viihdyn myös Hellan parissa. Ja niinhän siinä kävikin. 

Hella H:n tunnustukset on eräänlainen moderni versio Vladimir Nabokovin Lolitasta - jo H.H. kirjainten perusteella lukija tietää, mistä hahmo on saanut inspiraationsa. Kyseessä ei olekaan tällä kertaa miespedofiili, vaan naispaholainen. Siinä, missä nuoret tyttöset ovat Lolitan Humbert Humbertille "nymphets", Hella Hell kutsuu nuoria poikia nimikkeellä joy boy. Hellan palvonnan kohteeksi valikoituu nuori ja anarkistinen Jokke, jonka Hella yrittää pitää kourissaan hukuttamalla tämän lahjoihin. Ehkä tästä johtuen Hellan suhde toi mieleeni aina ajoittain Madonnan ja Jesuksen, vaikka kyseessä olikin Madonnalle toy boy, ei joy boy. Niinpä.

Genre on ehdottomasti satiiri, mutta ihan yhtä onnistunutta huumoria kuin Lolita ei Tunnustukset tarjoa lukijalleen. Kerronta leikkii koko ajan baanalin rajamailla, ja välillä hyvän maun rajat todellakin rikotaan. Mutta en uskokaan, että Drougge on halunnut luoda teoksestaan Lolitan aivotonta toistoa naishahmolla - Tunnustukset on paljon viihdyttävämpi, pervompi ja raaempi. Raaka ei siis tässä yhteydessä tarkoita julman synonyymiä, vaan ylikypsän vastakohtaa. On ihan lukijasta kiinni, saako teos klassikkoarvoa vai ei, sillä kaikkien suosikiksi näin roisi ja suora huumori tuskin nousee. Voisin myös kuvitella, että Drouggen teos provosoi mieslukijoita vähän samalla tavalla, kuin Laura Gustafssonin Huorasatu. Haluaisin todella, että se Parnasson kriitikko lukisi tämänkin kirjan. Arvio olisi varmaan yhtä hillitön ja katkeroitunut kuin Huorasadun kohdalla. 

Hella Hell on niitä harvoja kirjallisuuden naishahmoja, jotka ansaitsevat todella kulttimaineensa. Vaikkei Tunnustukset kirjana kiinnostaisikaan, Drougge on onnistunut luomaan niin hienon päähenkilön, että Hellaan kyllä kannattaa tutustua. Hella Hell on antisankaritar, mutta samalla traaginen tutkielma modernin naisen mahdollisuuksista toteuttaa omia nautintojaan. Hellan tytär, Lola, kilpailee koko ajan huomiosta Jokken kanssa, ja näin äidinrakkaus toimii raskaana vastavoimana oman nautinnon tavoittelulle. Myöskään suhde Jokkeen ei toteudu sellaisena, kuin Hella suunnittelee - iästä huolimatta miehinen sukupuoli alistaa naisen. Kuka oikeastaan hyväksikäyttää ja ketä? Vaikka teoria luo mahdollisuudet, kuinka rohkeasti nainen niitä käytännössä voi/haluaa käyttää?

Vastapainoksi hienolle henkilöhahmolle Tunnustukset pursuaa teinidraamaa ja diipadaapa-jankkaamista. Sivuja uppoaa tolkuttomasti Hellan ja Jokken suhteen jännitteisiin, ja välillä teinejen (toki uskottava) angstaus ärsyttää. Aivan kuten Pahuudella on rakkauden kasvot, myös tämä Drouggen romaani saattaisi hyötyä tiivistämisestä. 

Onneksi loppua kohden teos kuitenkin ryhdistäytyy. Kirja päättyy myös paljon alkua traagisemmin, ja asettaa rohkean kysymyksen tuomitsemisesta. Sitä ihan hätkähtää, että kuinka hienosti Drougge kertomuksensa lopettaakaan. 

Luin Hella H:n tunnustukset myös osana Rumat kapinalliset -haastetta.

---
Ruotsinkielinen alkuteos Hella Hells bekännelser.
Suomeksi Outi Menna.
2002, Like.
396 sivua.
Kansi Mika Kärnä.

4 kommenttia:

 1. Hauskaa, että tämä haastekirja ei nyt ainakaan ihan mahdottoman huonoksi osoittautunut :) Lolitaa en ole lukenut, mutta tästä kirjasta muistan parhaiten tietynlaisen ronskiuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo ronskius tekee tästä erilaisen versioinnin. :)

   Ja pidin, paljonkin!

   Poista
 2. Itse en ole lukenut tätä, mutta en myöskään Lolitaa. Jotenkin molempin aiheet ovat sitä luokkaa, jonka jätän välistä. Vaikka muuten voin lukea mitä vain ja toki siis varmasti nämäkin lukisin jos nyt olisi sellainen tilanne, että esim "pitäisi" lukea, mutta aiheeltaan eivät herätä kiinnostusta lainkaan. Kiva silti lukea arviosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuja on erilaisia, mutta joskus kiinnostavimmat teemat löytyvät yhdistettyinä vastenmielisiin aiheisiin. ;P

   Poista