Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

perjantai 20. heinäkuuta 2012

The Vast Fields of OrdinaryTäytyy myöntää, etten ole kovin perehtynyt nuortenkirjallisuuteen - viime keväästä alkaen olen yrittänyt täyttää tätä sivistys aukkoa tarttumalla Penguinin Speak-sarjaan, jossa julkaistaan shokeraavia aiheita käsitteleviä nuorten kirjoja (taino, onko nykyään enää mikään shokeeraavaa?). Nuorten homokirjallisuus on etenkin ollut minulle aikaisemmin täysin tuntematonta aluetta. Siksi innostuin kovasti kun törmäsin Goodreadsissa Nick Burdin The Vast Fields of Ordinaryyn.

Burdin esikoisteosta voisi pitää tavallisena nuorten kirjana, joka keskittyy yhden nuoren, Daden, erityiseen kesään. On ihan lukijasta kiinni, haluaako tarttua päähenkilön homouteen vai ei. The Vast Fields kuvaa samaa nuoruuden turhauttavaa etsintää, etäisyyttä vanhempiin, päihteitä ja ihastumista kuten varmasti moni muukin nuorten kirja. Myös homot rakastuvat ja riitelevät vanhempiensa kanssa. Burd on myös hienosti tavoittanut amerikkalaisen tuppukylän ahtaan ilmapiirin.

Vaikka teoksen alku on hieman eksyksissä, lukija saa kaivella kiinnostumistaan, niin lopulta Daden elämän surkeus imaisee itseensä. Tulee tunne, että tästä täytyy olla tie vain ylöspäin. Rakastin Burdin kirjassa erityisesti sitä, ettei se esitä homoutta rajoittavana tekijänä - syrjinnän ja kiusaamisen yläpuolelle täytyy uskaltaa itse astua. Kaappi rajoittaa ja syö ihmistä lopulta paljon enemmän kuin mikään syrjintä ja kiusaaminen. The Vast Fields on arvokas, kaunis ja kipeä yhtäaikaa, ja sillä olisi paljon annettavaa myös suomalaisille lukijoille. Etenkin epävarmoille teineille. Ja miksei epävarmoille vanhemmillekin (että haloo vaan kustantajat, tämän voisi kääntää (!).

Ei The Vast Fields silti mitään iloista luettavaa ole. Se sisältää toivoa, mutta myös varoittaa pahimmasta. Suvaitsemattomuus aiheuttaa pelkoa, pelko vihaa joka syö niin pelkääjää kuin pelon kohdettakin. Pari vuotta sitten Suomessakin keskusteltiin mediassa kiihkeästi näistä asioista - nähtiinpä esimerkiksi  kohuttu Anni-video, joka kehotti homoseksuaaleja nuoria kääntymään raamattuun ja heteroseksuaalisuuteen ja eheytymään. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se, että itsensä kieltäminen on kovin kaukana eheytymisestä. Päinvastoin, se sirpaloi paljon pahemmin kuin mikään muu.

Burdin esikoisen parasta antia on sen keskikohta ja rohkeus, alku on hukassa ja loppu on venynyt turhaksi selostukseksi. Kuitenkin The Vast Fields of Ordinary on yksi niitä harvoja teoksia, jonka sanoma ja rohkeus korvaavat monet puutteet. Tärkeä kirja, jolle toivoisin Burdin vielä joskus kirjailevan jatkoa. Jos nyt ei ihan varsinnaista jatko-osaa, niin ainakin lisää ennakkoluuloja hajottavia teoksia. 


Ja lopuksi:


Lesbian, gay, and bisexual youth are up to four times more likely to attempt suicide than their heterosexual peers.
Massachusetts Youth Risk Survey, 2007

---

The Vast Fields of Ordinary.
2009, Speak.
309 sivua.
Kannen suunnitelu Theresa M. Evangelista.

Ps. Iloisempia asioita: kämppä saatu Tampereelta! Uusi kotini on suuri kaksio, ja vieläpä ihan keskustan sykkeessä! Edelleen kaipaan kuitenkin vaikkapa kaupunkiopasta, olenhan käynyt Tampereella vain kaksi kertaa aikaisemmin. Pientä stressiä ilmassa sen suhteen että löydänkö töitä vai en, mutta eiköhän kaikki järjesty. Ainakin toivotaan niin. :) Elokuussa lupaan bloggailla jo useammin, heinäkuu on mennyt asioita hoitaessa ja ensi viikolla olen kiinni muuttopuuhissa. 

Hyvää kesää kaikille! 

6 kommenttia:

 1. Olen viimeisen reilun puolen vuoden aikana tutustunut englanninkieliseen blogimaailmaan ja hämmentynyt sen runsaudesta ja monimuotoisuudesta. En malta olla jakamatta muutamaa vinkkiä blogeista, joissa käsitellään mm. nuorten homokirjallisuutta, vaikka nämä sattavat jo olla sinulle tuttuja.

  Nuortenkirjailija Malinda Lo:n blogissa oli kesäkuussa teemana YA Pride, jossa aihetta käsiteltiin monelta kantilta. Mukana oli mm. listaukset tänä vuonna ilmestyvästä nuorten homokirjallisuudesta ja lista oli ällistyttävän pitkä.

  Pääasiassa nuortenkirjallisuuteen keskittyvässä blogissa nimeltä The Book Smugglers on esitelty kohtuullisesti myös nuorten homokirjallisuutta.

  Feministisellä otteella (tämä on kyllä käsitettävä varsin vapaasti) lasten- ja nuortenkirjallisuuten suhtautuvassa blogissa Slatebrakers on myös jokunen arvostelu aiheesta.

  Toivottavasti muutto sujuu hyvin ja onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lukutoukka! Vietänkin iltani tutustumalla noihin linkkeihin. Miulle on englanninkielinen blogimaailma vielä vieras, mutta näillä pääseekin jo pitkälle. :)

   Poista
 2. Kiinnostavan kuuloinen kirja, toivottavasti suomennettaisiin!

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että olet saanut keskusta-asunnon, Tampereella kun (kohtuuhintaisia) keskustakämppiä on melko haastavaa saada. Tampere on kyllä ihana kaupunki, viihdyt siellä varmasti :) Tsemppiä sinulle muuttoon ja opiskeluihin! Asioilla on yleensä tapana järjestyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superinnoissani olen Tampereesta! :) Kämppä pelotti, mutta onneksi saatiin noinkin ihana. :)

   Poista