Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

maanantai 18. kesäkuuta 2012

The Winter Sea


And now the time had come, I thought, for art to echo life.

Eletään vuotta 1708 Skotlannissa ja jakobiitit yrittävät saattaa James Stewartin valtaan. Syntyy juonittelua, petosta, menetystä ja epäluuloisuutta. Kaiken tuon keskellä nuori nainen, Sophia Patterson, rakastuu nuoreen upseeriin, John Morayhin. Kuinka rakastavaisten käy, kun Morayn päästä on luvattu palkkio? Tähän kysymykseen etsii vastausta menestynyt kirjailijatar Carrie McClelland, joka ei aavistakaan kuinka lähelle historiaa hän tutkimuksissaan pääsee - Carrie huomaa muistavansa tapahtumia sukupolvien takaa. Samaan aikaan Carrien oma rakkauselämä joutuu kriisiin, kun hän joutuu valitsemaan kahden veljeksen väliltä...

Susanna Kearsleyn The Winter Sea kierrättää historiallisen hömppäromaanin kliseitä, mutta tarjoilee ainakin vähän freesimpää miljöötä. Ainakaan minä en ole törmännyt aikaisemmin jakobiittijuonitteluihin sijoittuviin romaaneihin, onko kenelläkään esimerkkejä vastaavista? Historiallinen osuus on kuitenkin romaanissa varsin pieni, enemmänkin kirja keskittyy kertomaan ah niin omaperäisen rakkaustarinan. Huoh.

Ja siitä rakkaustarinasta sitten. Tyttö tapaa pojan, maailma pysähtyy hetkeksi ja poks, lukija hukutetaan siirappiin ja ylättäen kohtalo repiikin kaksi vereslihaista sydäntä erilleen. Mikään romanssin kulussa ei yllätä lukijaa, eikä Kearsley onnistu (kenties ei yritäkään) tuoda parin tarinaan mitään erilaista. Sama klisee pyörii kuin pesukoneessa, ja kirja vaatiikin välillä rautaista keskittymistä lukijaltaan ettei mielenkiinto nyt ihan haalistu. Tuskinpa näin yksinkertainen ja siirappinen hömppä möisi, jos se olisi sijoitettu nykyaikaan. Kaiken lisäksi kirjan loppu on niin siloiteltu, että koko tarinasta jää imelä ja äiteläs jälkimaku. 

Myöskin näennäinen kirjailijaelämän kuvaus onnahtelee. Carrien muistiin liittyvä mysteeri ei käänny missään vaiheessa yllättävään suuntaan, vaan jokainen tieto on lukijalle jo itsestäänselvyys. The Winter Sea antaa kirjoittamisesta myös hieman romanttisen kuvan, jossa teksti syntyy alitajunnasta ja yöunet jäävät välistä hurmion tieltä. Onpas mielenkiintoista. Eli säröä, jonkinlaista ongelmallisuutta tai yllätyselementtiä, olisin kaivannut tällekin sektorille. Joitakin kirjoja lukiessa ilmeisesti vain tekee mieli "rumuuttaa" luettu. 

Onneksi The Winter Sea on sentään sijoitettu karuun ja kesyttömään Skotlantiin, joka tuo romaaniin edes pientä säröä. Aallot, tuuli ja kalliot piirtyvät kirkkaina mieleen. Valitettavasti miljöökuvaus on kirjan alkupuolella paljon vahvempaa (ainakin oman lukukokemuksen mukaan), eikä kirjan loppupuoli enää tarjoile yhtä voimakasta kirjallista matkakokemusta. Mutta mikäli kaipaa sujahdusta Skotlantiin ja kevyeen hömppään, niin Kearsleyn kirja on oiva valinta. Myös rakenne, joka pomppii nykyajan ja menneisyyden välillä, toimii yllättävän viihdyttävästi. Itsekin sain luettua kirjan loppuun, viimeiset sivut jopa vauhdilla, joten ei tämä ihan turha tuotos ole.

---
The Winter Sea.
2010, Sourcebooks.
536 sivua. 
Kansi Kelly Eismann.

6 kommenttia:

 1. Skotlannista ja jakobiiteista tulee välittömästi mieleen viime vuoden blogisavuhitti, Susan Fletcherin Noidan rippi. Se sijoittuu Glencoen ylämaille juuri tuohon aikakauteen. Se on yksi parhaimmista kirjoista, jonka olen koskaan lukenut! Luin sen lähes täsmälleen vuosi sitten.
  Sääli ettei tämä kirja ilmeisesti ole hääppöinen, sama "kulissi" ja ihana kansi ovat sinänsä houkuttavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus kuullutkin kyseisestä kirjasta, pitäisi varmaan lukea.

   Tämä oli itse asiassa ihan ok viihdettä, luinhan mie kirjan loppuun asti! ;D

   Poista
 2. Tulin kurkkaamaan arviotasi kirjan nimen vuoksi. Se nimittäin on ihana! Mutta en ole historiallisten romaanien ystävä (enää) enkä etenkään romanttisen viihteen. Skotlannissa sen sijaan piipahdan kaunokirjallisesti mielelläni. Tämä jää minulta lukematta, mutta tiedän monille, joille voisin tätä suositella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin kiinnostuin kirjasta lähinnä Goodreadsin kehujen ja nimen perusteella. Kannattaa laittaa romantiikannälkäisille vinkki kiertoon. :)

   Poista
 3. Oletko lukenut Diana Gabaldonin Matkantekijä -sarjaa? Siinä vilahtelee jakobiitteja. Loistava sarja, jossa riittää lukemista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut, mutta voisin kokeilla. En ole kuitenkaan mammuttisarjojen suurimpia ystäviä, niin että pienellä varauksella. :)

   Poista