Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

torstai 21. kesäkuuta 2012

Kirjabloggaajien illastaSain siis kutsun noin 80 muun suomalaisen kirjabloggaajan kanssa Nuoren Voiman Liiton Kirjabloggaajien iltaan. Pahoittelen jo nyt sitä, että olin niin innoissani etten ottanut illasta ollenkaan kuvia! Ei vaan tullut mieleen kaivaa kameraa kun oli niin paljon mielenkiintoista kuunneltavaa. Ja mielenkiintoisia ihmisiä, sehän on selvä. :)

Ihan ensiksi saimme nauttia runoilija Pauliina Haasjoen lukemista runonäytteistä. Sitä tuntee itsensä bloggarina todella arvostetuksi, kun tilaisuuteen on kutsuttu myös kirjailija! Hienoa, kiitos ja kumarrus! Haasjoki vastaili myös omaa runouttaan koskeviin kysymyksiin. 

Kahdeksastakymmenestä kutsutusta paikalle saapui alle seitsemäntoista, mutta erilaisten ihmisten kirjo yllätti silti. Rakkaus kirjallisuuteen yhdistää kovin erilaisia ihmisiä -  ammattinimikkeet vaihtelivat esimerkiksi siivoojasta virkamieheen tai softasuunnittelijaan. Itse olen taas pikaruokalassa töissä, joten kirjallisuutta ei kannata leimata vain akateemisten opiskelijoiden/tutkijoiden eliittihuviksi. 

NVL myös kertoi ensi vuoden teemastaan, novellista, ja että se pyrkii nostamaan katveeseen jäänyttä kirjallisuudenlajia taas estradille. Samalla pohdittiin, miksi novelleja luetaan vähemmän. Syiksi listautui esimerkiksi

- Lukiotraumat 
Lukiossa monen ensikosketus novelliin tarkoittaa kutakuinkin Poen, Maupassant'n tai Tsehovin tuotoksia, joista on väkisin kaivettava teema, sanoma ja lisäksi vielä jotain muuta krääsää. Sitkeää pakkopullaa. Mitäs, jos novelli hämmentääkin? Entä jos novellin ei olekaan tarkoitus avautua? Ehkä monelle ajatus novellin lukemisen nautinnosta tuntuu vieraalta. 

- Vaikeaselkoisuus
Vaikka novelli saa toki häämentääkin, kaikki eivät pidä piilotetuista ja superallegorisista hämäryyksistä. Tässä kohtaa tosin herää taas kysymys novellien lukemisesta - miksi novellin täytyy selvitä, avautua täysin?

- Kiinnostavien novellien löytäminen saattaa olla haasteellista
Moni toivoi tulevaan novellitietopankkiin tageja vaikkapa teeman perusteella, että jokainen löytäisi helpommin sen novellin, joka itseä kiinnostaa. 

Itse koen toisinaan ahmineeni liikaa novelleja, minkä uskon myös olevan suuri syy toisilla lukijoilla novellien herättämään vastahakoisuuteen. Kuten runojakin, tulee myös novelleja usein luettua kokoelmittain eikä yksittäisinä. Ei ole ihme, että tulee tsehovit ja maupassantit korvista ulos kun ahmii kolmesataa sivua samaa tyyliä, ja kertomukset menevät kenties vielä sekaisinkin. Ehkä olisikin parempi avata useampi kokoelma samaan aikaan, sen sijaan että lukisi ainoastaan yhden kirjailijan kokoelmaa kerralla läpi? Kontrasti voi tuoda kertomuksiin enemmän mielenkiintoa, ja kenties ne jäävät jopa paremmin mieleen. Novelleista voisi myös blogata yksitellen, ei pelkästään kokoelmasta. 

Parasta illasta oli ehdottomasti se, että tällainen blogimaailman juniori pääsi tutustumaan ihan eläviin ihmisiin, jotka rakastavat kirjoja! Maailma ei olekaan niin pieni ja ahdas kuin miltä se näytti ennen reissua! Ja totta kai sitä voi vähän kehaista, että olinpa kutsuttuna ihan oikeassa kirjallisuustilaisuudessa. ;P

Pääkaupunkiseudun piipahdus laannutti myös hieman pääsykoestressiä (tuloksia edelleen odottelen, mieliala vaihtelee kauhusta toivoon), maailmani pysähtyi totaalisesti, kun kävin ensimmäistä kertaa Helsingin Akateemisessa. Voi apua, kuinka paljon kirjoja. Vapisin, kun en ole koskaan nähnyt niin isoa kirjakauppaa. Sadeakin hyllyssä... oh. Pienen ihmisen iloja. :)

22 kommenttia:

 1. Arvaa vaan, olisinko tullut, ellei menisi kaksi vuorokautta kun täältä Hesaan lähtee.

  Nuoren Voiman Liitto on ollut minulle jo teiniajoilta asti tärkeä.

  Helsingin Akateeminen on paratiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja miten ihana paratiisi onkaan! :)

   Poista
 2. Harmittaa kyllä kun en ollut tuolla. Ei sitä vaan viitsi maksaa itseään kipeäksi yhden illan tähden. Miksei työttömätkin voisi matkustaa alennetuin hinnoin :(

  Kävin viime kesänä ensimmäistä kertaa Helsingin Akateemisessa ja HUI, mikä määrä kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkathan ne maksaa.. itse tankattiin auto venäläisellä bensalla niin tuli hieman halvemmaksi, ja yövyttiin ompussa niin ei ollut sekään niin kallista.

   Poista
 3. Hauskasti kirjoitit tästä tilaisuudesta, joka tosiaan oli oikein antoisa. Ja oli kiva tavata :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos raportistasi. Täältä Saksasta asti tilaisuuteen ei voinut tulla.

  VastaaPoista
 5. Hauskalta tilaisuudelta kuulostaa. Kiitos ajatuksistasi!

  Itse kävin Amsterdamissa kirjakaupassa joka ei loppunut ikinä (nousin portaita kerros toisensa jälkeen) ja jonka alunperinkin löysin vanhingossa.
  Vaikka hollantilaisia ovatkin, Amsterdamissa on hurja määrä kirjakauppoja ja englanninkielisiä teoksia tuntuu olevan tarjolla enemmän kuin hollanninkielisiä.

  Yhdessäkin kirjakaupassa oli käytettyjen englanninkielisten pokkareiden "nurkkaus" (Suomen mittakaavassa pikkukylän sivukirjaston koko tarjonta), jonne olisi ymmärtääkseni saanut myydäkin omia matkalukemisiaan (ihan kuin mistään luopuisin).

  Helsingin akateeminen on käymättä näin aikuisiällä. Sekin on varmasti ihmeellinen elämys!
  Vaikka nykyään saa tilaamalla netistä melkein mitä vaan, mikään ei voita suoraan hyllystä tehtyjä löytöjä.

  Tsemppiä pääsykoetulosten odotteluun! Itse odottelen kandini tuloksia kuumeisesti, mutta ei vieläkään mitään. Menee sittenkin juhannuksen yli, vaikka muuta toivoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, tuohan kuulostaa ihanalta tuo kirjakauppa! Voi kunpa pääsisi sinne... :) Juuri noita englanninkielisiä etsin, Imatran valikoima kun rajoittuu yhteen hyllyyn (kyllä vain).

   Tsemppiä sinullekin odotukseen!

   Poista
 6. Hauska oli nähdä ja mainio teksti!

  Ihanaa juhannusta, pidän sormet ristissä pääsykoetuloksiesi suhteen!

  VastaaPoista
 7. Olisi mukava päästä pääkaupunkiin moniinkin tilaisuuksiin, mutta toistaiseksi aika ja lompakko eivät anna periksi lahteä kaikkeen mukaan. Ehkä joskus... :-)

  Akateemiseen sentään silloin tällöin pääsen, ja muihin ihaniin: museoihin, näyttelyihin, konsertteihin jne.

  Kiitos tästä raportista. Pikku tuulahdukset tapaamisista ovat oikein mukavaa luettavaa!

  Hyvää juhannusta, Noora!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin, Paula! Ensi kerralla uusi yritys! :)

   Poista
 8. Olipa kiva lukea tämä raporttisi, kun en itse päässyt paikalle. Teillä kuuluu olleen mukavaa, ja novelli on kyllä mainio teema nostaa esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilta oli hieno, aika meni vain ihan liian nopeasti! Itsekin odotan novellivuotta, nytkin luen parhaillaan Saganin Samettisilmät-novellikokoelmaa.

   Poista
 9. Minäkään en valitettavasti muiden kiireiden takia päässyt mukaan.

  Kiitos kuitenkin kivasta raportista!

  VastaaPoista
 10. Olisi ollut kiva päästä paikalle, mutta täältä on hankala tulla Helsinkiin asti yhden tilaisuuden vuoksi :(

  Peukkuja ilahduttavien pääsykoetulosten puolesta!

  VastaaPoista
 11. Mukavaa, että joku tulee paikalle noinkin kaukaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mie yritän aina mahdollisuuksien mukaan tulla kutsutilaisuuksiin. :)

   Poista
 12. Kiva raportti! Minäkin sain kutsun, yllätyin kovasti! Mutta en valitettavasti päässyt tulemaan. Olisi kyllä ollut hauskaa tavata, mutta ehkä tilaisuuksia vielä ilmaantuu. :)

  Niin ja jännitän myös pääsykoetuloksiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän niitä ilmaannu vielä, miekin pohdin että näkeminen olisi mukavaa. :)

   Poista