Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

torstai 14. kesäkuuta 2012

The Death of the Heart


Elizabeth Bowen oli irlantilainen kirjailija, jonka teoksia on palkittu ja kehuttu. Vuonna 1970 hänen romaaninsa, Eva Trout, oli jopa ehdolla Man Booker Prizelle. Bowenin teokset ovat suurimmalta osalta psykologisia romaaneja.

Varsin luottavaisin mielin siis tartuin Bowenin Goodreadsistä bongaamaani teokseen The Death of the Heart. Romaanin keskiössä on orvoksi jäänyt Portia, joka on muuttanut veljensä ja tämän tempperamenttisen vaimon luo asumaan vanhempiensa kuoltua. Uusi elämä Lontoossa ei ole kuitenkaan armelias viattomalle sydämelle...

Eipä voi muuta sanoa kuin huhhuh. 150 sivua luettuani kiinnostavinta, mitä kirjassa oli tapahtunut, oli Portian saama kirje. Ja se, että Portia kätki kirjeen tyynynsä alle. Viattomuuden viettelys kuulostaa heti mielenkiintoiselta, juonnikkaaltakin, mutta pian siis selvisi että viettelemys tapahtuu yhtä nopeasti kuin helvetti jäätyy. Ja tietenkin ilman mitään jännitteitä, jotka voisivat auttaa lukijan mielenkiintoa heräämään.

Alusta alkaen Bowenin romaania vaivaa kirjaänkytys. Kirja änkytyksellä tarkoitan sitä, ettei kirja pääse asiaan. Bowenin kertojan lahjoissa ei ole ongelmaa, en vain pitänyt niistä asioista, jotka Bowen oli valinnut kerrottavaksi. The Death of the Heart pursuaa pieniä yksityiskohtia, epäolennaisuuksia ja kaipaa rutkasti yhdistämistä. Pidän siitä, että lukijalle ei kerrota kaikkea, mutta mielestäni tapahtumien liika irrallisuus ärsyttää - miksi tämä on kirjassa, jos sillä ei ole mitään merkitystä? Voin kai myöntää edustavani vanhaa venäläistä koulua siinä, että mikäli huoneessa on pyssy niin mielellään toivon, että sillä pyssyllä tehdään jossain vaiheessa jotain.

Änkytyksen seurauksena lukemiseni oli työlästä. En kiinnostunut tarinasta tai henkilöistä, kieli ei ollut erityistä. Jatkuvasti jouduin keskittymään siihen, että "nyt oikeasti luen EDES tämän sivun". Joku Goodreadsissä oli perustellut romaanin tylsyyttä psykologisuudella, mutta eihän Juhani Ahonkaan Juha ole tylsä! Ei tällaiselle lukijan aivotoiminnan lamaannuttamiselle ole mitään tekosyytä! Argh!

Huh, sehän helpotti.

Luulen, etten enää palaa Boweniin. Suosittelen myös, että mikäli joku toinen haluaa tähän irlantilaiseen kirjailijaan tutustua, niin kannattaa valita jokin muu teos kuin The Death of the Heart. Tai sitten mielialani (hmmn, juuri ennen pääsykokeita!) on ollut todella väärä tämän kirjan kohtaamiseen. Nyt koko lukukokemus oli pelkkää ajanhukkaa.

---
The Death of the Heart.
2000, Anchor Books.
418 sivua.
Kansi Megan Wilson.

6 kommenttia:

 1. Hih, kirjaänkytys kuulostaa mainiolta ja niin kuvaavalta termiltä! Tuo kansi vaikutti kiehtovalta, mutta arvostelusi luettuani uskallan väittää, ettei taida olla minunkaan kirja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on ihana, mutta sisältö hieman... laiskaa, sanoisinko. :D

   Poista
 2. No sepä oli pitkäpiimäinen kuolema :D Kiitos varoituksesta, sekä hienosta sanasta: kirjaänkytys!

  VastaaPoista
 3. Huh, ei kyllä kieltämättä vaikuta järin houkuttelevalta. Noilla fiiliksillä en varmasti olisi lukenut edes kirjaa loppuun, minulla kun on nykyään melko matala kynnys jättää kirja kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho - unohtui näköjään postauksessa mainita, että keskenhän tämä jäi! :D

   Poista