Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Joku on nukkunut vuoteessani


"Tässä olen aivan auki ja avoin, mies voisi ryömiä sisälleni ja jäädä sinne, luikerrella minuun musiikkina tai sanoina, jos hänellä olisi sellaisia taitoja tai elimiä, joiden avulla voi toisen ihmisen sieluun ulottua."

Kristiina Lähteen esikoisromaani Joku on nukkunut vuoteessani on kaikinpuolin ilahduttava teos. Sen positiivisuus ja onnistunut rajaus yllättää lukijansa, samalla romaani myös ilahduttaa keveydellään ja älykkyydellään. Teos pureutuu arkeen, ja sitä kautta elämän kipupisteisiin. Pienistä asioista kasvaa jotakin suurta.

Joku on nukkunut vuoteessani kertoo siis kolmesta ihmisestä: Onnista, Laurasta ja Rosasta. He kaikki ovat menettäneet jotakin - Laura miehensä, Rosa läheisensä ja Onni kenties itsensä. Näiden kolmen ihmisen tiet leikkaavat kirjassa tavalla, joka yksinkertaisuudessaan aiheuttaa (Rosan tapauksessa jopa konkreettisesti) heräämisten ketjureaktion.Vaikka kaikki henkilöt untuvat kaipaavaan joko läheisyyttä tai ymmärrystä, lopullinen voima löytyykin ihmisestä itsestään.

Jo alkusivuilta huomaa, että vaikka kyseessä on Lähteen esikoisromaani, ei kyseessä kuitenkaan ole keskeneräinen harjoitelma. Lähteellä on ihmeellinen kyky kirjoittaa kirkkaasti, mutta samalla sanoa asioita terävästi. Tyyli heijastelee jopa runoutta, sillä usein Lähde onnistuu sanomaan toisin, ikään kuin metaforin. Onhan jo sinällään raikas tapa kuvata eroamista ja vieraantumista niin, että mies on ihan oikeasti erehtynyt väärään sänkyyn nukkumaan. Henkilökuvauskin on onnistunutta: pienillä seikoilla Lähde maalaa vahvoja henkilökuvia, jotka eivät ivaa vaan hymyilyttävät ja houkuttelevat lukijan sympatiaa. Huumorin, tarinan ja henkilöiden rajaus on onnistunut. Voisi sanoa, että Joku on nukkunut vuoteessani on erittäin tyylipuhdas suoritus.

Lähteen kirja on myös iloinen pilkahdus keskelle välillä jopa mustaa suomalaista huumoria. Romaani kyllä käsittelee tärkeitä aiheita aina surusta avioeroon, mutta synkistelyä tässä kertomuksessa ei ole ollenkaan. Aiheita käsitellään lämpimällä huumorilla, löytämällä viatonta komiikkaa ja liioittelemalla. Millään tavalla Joku on nukkunut vuoteessani ei ole kuitenkaan musta kirja (en pitänyt Hotakaisen Juoksuhaudantien yhteiskuntakritiikistä, mutta Lähteen sympaattinen kuvaus sai minut ihastumaan). Enemmänkin kirjassa on läsnä koko ajan saapuvan kevään ja uusien alkujen tunnelma. Kuin haistelisi kevätruohoa.

Toivo onkin päällimmäinen tunne, joka teoksesta jää käteen. Loppujen lopuksi onni lepää jokaisen omilla hartiolla - ei ole olemassa lasta, suhdetta tai työnimikettä joka yksin tekisi ihmisestä onnellisen. Henkinen hyvä olo lähtee teoksessa vaikeuksien kohtaamisesta, tietoisesta askeleesta eteenpäin, halusta elää itselleen. Minä koin tämän hyvin vapauttavana. Henkilöiden uuden alun lupauksen innostus tarttui siis lukijaankin.

Kokonaisuudessaan Joku on nukkunut vuoteessani on ihanan kevyt ja soljuva lukuelämys, josta on löytyy painavaa sanottavaa. Näin onnistuneen esikoisromaanin jälkeen jään innolla odottamaan, mitä Lähteellä on tarjota seuraavissa töissään.

X Kustantajalta pyydetty arvostelukappale. 

---
Joku on nukkunut vuoteessani.
2012, Teos.
223 sivua.
Kannen suunnittelu: Jenni Saari.
Kustantajan sivut.

6 kommenttia:

 1. Vau - kirjan nimi ja lyhyt esittely jäi mieleeni kustantajan luettelosta, mutta kuvittelin kirjan jotenkin toisenlaiseksi. Nyt kiinnostuin, kiitos hienon arviosi. Tämä olisi ihana lukea vaikka kesällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä Lähteen kirjaa. Erittäin iloisesti yllätti ainakin miut. :)

   Poista
 2. Tämä löytyy TBR100 -listaltani, joten hyvin varovasti silmäilin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kannattaakin. Odotan innolla sinun arviotasi tästä. :)

   Poista
 3. Hienoa kun nostit esiin tuon toiveikkuuden ja lämmön, tajusin vasta nyt juttuasi lukiessani, että varmaan nekin olivat syynä siihen että pidin tästä niin paljon. Upea kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä! Tästä on hankala olla pitämättä. :) Pitääpä käydä kurkkaamassa sinunkin arviosi!

   Poista