Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

torstai 1. maaliskuuta 2012

Kohti kevättä


Angela Carter -teemakuuni on mennyt yhdessä hujauksessa. Yhteensä luin koko kuun aikana seitsemän carteria, ei huono ollenkaan. Angelan viimeiseksi jäänyt teos, Wise Children, on minulla vielä kesken, ja siitä voi odottaa postausta tämän kuun puolella, ehkä jopa tällä viikolla (mutta mitään en lupaa!).Kun tekee sen päätöksen, että haluaa lukea kaikki suosikkikirjailijansa teokset, ottaa tietoisen riskin siitä, että joutuu kenties pettymään. Myös minä petyin. The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman oli allegorinen pakkopulla, joka antoi tuskin mitään lukijalleen. Myös Shadow Dance jätti kirpeän jälkimaun - kirjailijattaren esikoinen ei onnistunut lumoamaan. Lisäksi ehdin vielä pettymään Verisen kammion (The Bloody Chamberin) suomennokseen, huhhuh kuinka kömpelöä (!).Mutta kyllä tässä kuussa tuli muutama helmikin Carterilta kalastettua. Esimerkiksi Saints and Strangers lumosi täysin, The Sadeian Woman innosti ja muutama Fireworksin novelli suorastaan huumasi minut. Kyllä kannatti riskeerata, ei jäänyt ollenkaan huonot fiilikset tästä kuusta.


Ja mikä parasta, Carter-postaukseni ovat saaneet innostuneita kommentteja. Siispä kehotan kaikkia vielä kerran lukemaan tätä upeaa naiskirjailijaa, jonka teokset kuhisevat maagisuutta. Kannattaa kuitenkin miettiä lukeeko alkukielellä, koska esimerkiksi Veristä kammiota / The Bloody Chamberia en voi ihan varauksetta suositella suomeksi. Kirja on kääntyessään menettänyt kielellistä sujuvuutta, ja lopputulos jää kömpelöksi ja ontoksi. Tosin käännöksessä on ihan hieno kuvitus, joten jotain hyvää löytää kyllä siitäkin kirjasta. Pikaisella muistelulla Maaginen lelukauppa ja Sirkusyöt ovat suomentuneet ihan näppärästi, mutta jos englanniksi lukeminen on mahdollista niin kannattaa tietenkin alkukielellä carterit lukea.


Muistelen jossain vaiheessa luvanneeni muutamia kuvauksia Carter-kokoelmastani. Tässä, olkaa hyvä! Ylimmässä kuvassa esiintyvät kannet ovat kaikki Roxanna Bikadoroffin käsialaa. Alla oleva kuva, The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffmanin kannesta, on Zandra Rhodesin taitelema. Jumalaisia kaikki (kuvat tosin kärsivät jossain välillä siirtyessään nettiin, pahoittelen).


Maaliskuussa pyrin lukemaan Finlandia-palkittuja teoksia. Aloitan Rosa Liksomin Hytti Nro 6:sta, joka ainakin näin vähän ennen puoliväliä vaikuttaa ihan hyvältä, joskaan mitään suurta täräytystä en ole vielä kokenut. Mikäli aikaa jää, yritän myös kahlailla muutaman ehdokkaan läpi. Ja ainiin, kunnioitan myös Blogistanian Finlandiaa lukemalla Katja Ketun myyttisiin mittoihin blogeissa nostetun Kätilön, vaikka vähän jo pelottaakin kaiken hehkutuksen jälkeen...  Mutta nyt palaan Hyttiin, ja toivotan kaikille teille, ihanat lukijani, upeaa ja lukurikasta kevättä! :)
6 kommenttia:

 1. Ihanaa ja lukurikasta kevättä sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Ihastelen aina vaan noita kirjan kansia!!

  Mukavaa kevään odotusta sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo kannet ovat minullekin varsinnainen aarre :)

   Kiitos :)

   Poista
 3. Suomennoksella tosiaan voi pilata paljon :(

  Sinun lukemisen teemavuosi on hieno idea! Huomasin tuossa juuri, että minulla oli harvinaisen kotimaapainoitteinen helmikuu, kolme neljästä luetusta oli suomalaisia! Yleensä lukeminen painottuu ulkomaiseen kirjallisuuteen, mutta hyvä näinkin :)

  Kirjavaa ja aurinkoista kevättä sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemavuosi on kyllä mielenkiintoinen ajatuksena, mutta välillä olen kyllä havainnut pientä turhautumista kun tekisi mieli lukea ihan jotain muuta :D

   Kiitos :)

   Poista