Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

perjantai 24. helmikuuta 2012

Saints and Strangers


"The goddes of his heart, the ideal of the poet, lay resplendently on the bed in a room morosely papered red and black; he liked to have her make a spectacle of herself, to provide a sumptuous feast for his bright eyes that were always bigger than his belly. 
  Venus lies on the bed, waiting for the wind to rise: the sootry albatross hankers for the storm. Whirlwind!"


Angela Carterin novellikokoelma Saints and Strangers vavahduttaa ja kunnolla. Ihanuudellaan, petollisuudellaan. Novellikokoelma on julkaistu Iso-Britanniassa myös nimellä Black Venus, joka saattaa olla jopa osuvampi nimi kirjalle.

Saints and Strangers on sekoitus historian henkilöitä, folklorea ja ihan vain Angelaa parhaimmillaan. Lukija tutustuu niin lastenlorun Lizzie Bordeniin, Edgar Allan Poen äitiin, Shakespearen Kesäyön unelman satumetsään ja Baudelairen tummaan rakastajattareen. Vai haluaisitko kenties kuulla tarinan eräästä Uzbekilaisesta moskeijasta, jonka rakentaminen oli pelkästään yhden suudelman varassa? Ja kiinnostavien aiheiden lisäksi Carter osaa tehdä kaikista henkilöhahmoista omannäköisiänsä ja ihastuttavia. Jokaisen novellin alussa huoahdin, että "no tämän novellin nyt sitten ainakin täytyy olla huono", mutta onnekseni en joutunut pettymään yhteenkään novelliin. Ja se on aika hyvin se.

Eniten vaikutuin Saints and Strangersissä siitä, kuinka Carter tavoittaa aina jokaiseen kertomukseen sopivan sävyn ja kertojaääneen. Kaikki novellit eivät siis ole samasta puusta veistettyjä, eikä niiden tulekaan olla. Esimerkiksi Our Lady of the Massacren minäkertoja on oivallinen ja uskottava intiaaniksi karannut prostituoitu ja The Kitchen Childin ja The Kissin faabelimaisuus osui ja upposi varauksetta.The Fall River Axe Murdersissä Carter taas tavoittaa ahdistavan kuumuuden ja vankilamaiset olot, jotka ajavat päähenkilön epätoivoisiin tekoihin.

Mutta kyllä kaikissa novelleissa on oma aineksensa ehtaa Carter-pippuria. Novellien miljöö on taas niin ihanan cartermainen, sinne haluaisi vain itsekin seikkailemaan. Eksotiikannälkäinen lukija kyllä saa mahansa täyteen! :) Lisäksi murhaus ja mestaus tuntuvat kiinnostavan kirjailijaa kovasti, samoin sudet. Näitä löytää muistakin Carterin novellikokoelmista. Useissa novelleissa näkyy myös Carterin kiero feminismi - naiset nousevat usein hetkeksi kohtalonsa hallitsijoiksi, joko siksi että pitelevät kirvestä, muuttuvat susiksi tai sitten vain huoraavat viisaasti. Mutta ei kaikille siltikään käy hyvin.

Verrattuna muihin lukemiini Carterin novellikokoelmiin Saints and Strangers on minulle se paras. Siinä on paksumpi punainen lanka kuin Fireworksissa, ja jotenkin se onnistuu koskettamaan enemmän kuin Verinen kammion / The Bloody Chamberin satuilu (vaikka ei sekään huono teos ole). Ja tätä teosta voisin suositella myös niille, jotka haluavat aloittaa Carterit, mutta eivät tiedä mistä teoksesta aloittaa. Jos Saints and Strangers ei ihastuta, niin tuskin ihastuttaa mikään muukaan Carterin kirja.

10 kommenttia:

 1. Olet kyllä onnistunut vakuuttamaan meikäläisen, että Carteriin kannattaisi tutustua. Ja jos olet sitä mieltä, että juuri tämä voisi olla hyvä lähtölaukaus, taidanpa tehdä asialle jotain!

  "Mestaus"-tunniste on aika mainio :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olen varmaan ihan puoliajatuksissani laittanut tuon mestauksen tuonne :---D Noo, eihän siinä mitään, ehkä tämä tunniste kerää jatkossa vielä lisääkin postauksia alleen :D

   Hienoa, jos olet kiinnostunut, suosittelen lämpimästi :)

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä, pitäisi novelleihin muutenkin tutustua enemmän. Sehän olisi "kevyttäkin" lukemista! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Angela Carter on kyllä hieno lisä novellikirjailijoihin, ei ihan sitä perinteistä Poeta tai Maupassantia :) Itse odottelen Sinisalon Kädettömiä kuninkaita, millaisiakohan novelleja sieltä sitten löytää...

   Poista
 3. Olen lukenut Carterilta Maagisen lelukaupan, sille en oikein lämmennyt mutta jäi silti kiinnostus kokeilla vielä jotain muuta. Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, lelukauppa on yksi suosikeistani :) Mutta Lelukauppahan kuuluu Carterin tuotannon alkupäähän, eikä Carter vielä siinä vaiheessa ole niin villiintynyt/suosi maagisrealismia siinä määrin, mitä on havaittavissa myöhemmässä tuotannossa. Saints and Strangers on jo vanhempaa tuotantoa.

   Poista
  2. Ja suomeksi jos haluaa lukea niin suosittelen Sirkusyöt-romaania, ihan mahtava ja paljon villimpi :)

   Poista
  3. vanhempaa? piti kirjoittaa että myöhempää :D

   Poista
  4. Sirkusöiden lukeminenkin kuulostaa hyvältä idealta, mutta tulipa tehtyä sellainen heräteostos että tilasin tämän Book Depositorysta - sainpa samalla hyllyyni kappaleen tuota upeaa kansitaidetta! :D

   Poista
  5. Hienoa! :-) Odotan innolla mielipidettäsi!

   Poista