Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

torstai 15. joulukuuta 2011

Ensi vuoden kalenteri


Ajattelin, että puolessa välissä joulukuuta on hyvä tehdä katsaus ensi vuoteen ja antaa vähän esimakua tulevasta. Vaikka kiusaus on suuri, en vielä halua lyödä vuotta 2011 pakettiin, vaan teen sen vasta 1.1.2012. Vieläkin kun on kirjoja edessä tässä kuussa.

Mutta asiaan. Ensi vuoden puolella blogi kokee todennäköisesti pienen kauneusleikkauksen, mutta vielä en osaa sanoa tarkkaa ajankohtaa. Voi olla, että ihan alkuvuodesta suurempia muutoksia ei ole vielä luvassa. Tarkoitus olisi hakea vähän teräksisempää, modernimpaa lookia. Tai jotain.

Ensi vuoden kirjoista sen sijaan osaan jo nyt sanoa jotakin ;) Tällä hetkellä olen bookannut itselleni jo kaksi haastettani (joista tosin toinen omani), jotka aion ensi vuonna suorittaa. Nämä haasteet ovat Kuusi kovaa kotimaista ja Rumat Kapinalliset. Kumpaakin olen jo ehtinyt aloittaa yhden kirjan verran, ja innolla odotan seuraavia.

Haasteita lukuunottamatta on suunnitelmana lukea kirjoja teemoittain ensi vuonna. Tässä kalenteri:

Tammikuu: Runoutta
Aion tammikussa perehtyä niin kotimaiseen kuin käännettyynkin runouteen (ja englannin kieliseen). Odotettavissa Pablo Nerudaa, Helvi Hämäläistä, Eeva Kilpeä, V.A. Koskenniemeä, L. Onervaa, Lauri Viitaa, Anne Sextonia, Kaarlo Sarkiaa ja Sylvia Plathia. Haaveena on myös, mikäli aikaa riittää, suomentaa joitakin runoja Anne Sextonin Selected Poems -kokoelmasta.

Helmikuu: Angela Carter
Vatvoin suunnitelmaa laatiessani pitkään, valitsenko helmikuun kirjailijaksi Duras'n vai Carterin. Päädyin sitten Carteriin, koska olen lukenut melkein kaikki Durasin teokset, mutta Carterin tuotanto on enimmäkseen vielä ikävä kyllä minulle pimeän peitossa. Aion lukea Carterilta teokset Sirkusyöt, Verinen kammio, Several Perceptions, Fireworks, The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman, Saints and Strangers, The Sadeian Woman ja Shadow Dance.

Maaliskuu: Finlandia
Maaliskuun omistan kokonaan Finlandia-palkinnon voittaneille / ehdolla olleille. Luvassa siis Liksomia, Hirvisaarta, Carlsonia, Jalosta, Westöä ja ties mitä muuta kotimaista.

Huhtikuu: Uusia kirjailijoita
Kevään aion avata tutustumalla uusiin kirjailijoihin, joita en ole aikaisemmin lukenut. Olivatpa sitten runoilijoita tai eivät. En ole laatinut vielä mitään listaa, ehkä lähempänä sitten.

Toukokuu: Hetken mielijohteet omasta hyllystä & pääsykokeet
Toukokuulle päätin olla laatimatta sen kummempia listoja, sillä aion keskittyä mahdollisiin pääsykokeisiin. Jos aikaa kuitenkin jää, aion valita omasta hyllystä ihan umpimähkään lukemattomia kirjoja. Joskushan nekin täytyy lukea! :)

Kesä- ja heinäkuu: Kesä Woolfin kanssa
Kesän kaksi ensimmäistä kuukautta olen vakaasti päättänyt viettää Virginia Woolfin teosten äärellä. Olisi upeaa, jos ehtisin kahlata läpi koko tuotannon, mutta tarvittaessa aion kyllä suoda itselleni toisenlaisiakin välipaloja kesken kesän :P

Elokuu: Kathy Acker
Kathy Ackerin Pussy, merirosvokuningatar on yksi ihastuttavimpia ja ravisuttavimpia kirjoja, joihin olen törmännyt. Valitettavasti se oli myös ihan mielettömän haastavaa ja vaativaa luettavaa, mikä johti siihen että jätin kirjan kesken. Aikomuksena oli vielä palata Ackeriin, mutta toisin ilmeisesti kävi... Siispä elokuussa otan itseäni niskasta kiinni Acker-maratonilla. Luettavia teoksia: Pussy, merirosvokuningatar, Empire of the Senseless, Blood and Guts in Highschool, Great Expectations, Literal Madness, Bodies of Work Hannibal Lecter My Father ja Don Quixote. Suosittelen muitakin ehdottomasti tutustumaan Ackeriin - silläkin uhalla, että inhoasi naisen tyyliä.

Syyskuu: Draama
Syyskuu täyttyy näytelmillä. Shakespearelta aion lukea Kuningas Juhanan, Anthony and Cleopatran, The Merchant of Venicen ja Othellon. Wildelta puolestaan Lady Windemere's Fan ja The Importance of Being Earnest kuuluvat tähän kuukauteen. Lisäksi listalta löytyy Liksomin Rikos & Family affairs, Aiskhyloksen Oresteia ja Jean Racinen Iphigenia.

Lokakuu: John Steinbeck
John Steinbeck on tehnyt minulle niin sanotusti irvingit. Vuosi 2011 on kuitenkin kulunut minulla pääasiassa uusiin kirjailijoihin, joten lukulistallani on vielä paljon Steinbeckin tuotoksia (mikä vääryys!). Lokakuussa perehdyn Oikuttelevaan bussiin, Punaiseen poniin, Vihan hedelmiin, Torstai on toivoa täynnä, Hyvien ihmisten juhlaan ja Taipumattomaan tahtoon.

Marraskuu: Man Booker Prize
Elikkä vuorossa on sitten Iris Murdochia, Arundhati Royta, Julian Barnesia, Margaret Atwoodia, J.M Coetzeeta, Michael Ondaatjea ja A.S. Byattia.

Joulukuu: Hetken mielijohteet hyllystä & teinivuosien nostalgiaa
Joulukuuhun on vielä niin pitkä aika, että haluan jättää kyseisen kuun vielä avoimeksi. Suunnitteilla on kuitenkin palata ah niin ihaniin teinisuosikkeihin ja toisaalta taas huventaa hyllyn lukemattomia kirjoja. 

---

Mitä sinä olet suunnitellut ensi vuonna lukevasi?

Riemukasta joulun odotusta,
- noora.

11 kommenttia:

 1. Mielialalukijana tunnustan, ettei minulta ikinä onnistuisi tällainen. Vastaan tulisi aika paljon "no mut ei huvita, haluun lukee mieluummin tätä". Suunnitelmilla siis lukea edelleen yhtä päättömästi kaikkea vastaantulevaa kuten aina :D

  VastaaPoista
 2. Minuakin hieman pelottaa Booker Prize & Finlandia -kuukaudet, muuten on aika itsevarma olo teemoista. Mutta katsotaan nyt, voihan olla että jo tammikuussa iskee morkkis :D

  VastaaPoista
 3. Wau, kiinnostava suunnitelma! Seurailen mielenkiinnolla edistymistäsi tässä, mutta eipä onnistuisi multakaan - olen niin ailahtelevainen kirjavalinnoissani että sunnitelma ensi vuodeksi on ihan sama kuin Katrilla. :D

  VastaaPoista
 4. Apua, tässähän alkaa ihan pelottaa :D Minulla kävi vain tänä vuonna niin, että huomasin monien teosten, jotka olisin halunnut lukea, jäävän hyllyyn koska UNOHDIN NE. Kuinka se voi olla mahdollista? :D Siksi tämä suunnitelma, eipähän unohdu :D

  VastaaPoista
 5. Upea suunnitelma, harmi että minulla sellaiset ei koskaan toteudu, taidan mennä vähän liikaa uutuushoukutusten ja kaiken muun eteen sattuvan perässä :D. Ensi vuoden tavoitteena onkin oikeastaan vain lukea omaa kirjahyllyä tyhjemmäksi, eli tiedossa aika paljon vampyyreitä, muutama klassikko, scifiä ja sekalaisia pokkareita :).

  VastaaPoista
 6. Hmmn, kuulostaapa jännältä - vampyyrejä ja klassikkoja, mielenkiinnolla odotan ensi vuoden postauksiasi! :)

  VastaaPoista
 7. Todella mielenkiintoinen, järjestelmällinen ja ennen kaikkea kiehtova lukuvuosi on sinulle tulossa. :)

  Olen itse melko impulsiivinen lukija, joten en osaa suunnitella lukemisiani, mutta ainakin muutaman haasteen tahdissa tulen varmasti menemään. Lisäksi aion jatkaa omaa "kuukauden tyttökirjaklassikko"-projektiani.

  VastaaPoista
 8. Hienoa löytää tänne blogiisi! Hyvä ja kiintoisa suunnitelma sinulla! Taidan tavotteekseni itse ottaa ensi vuodelle sen iänikuisen (saman kuin Tessalla), lukea kirjoja omasta hyllystä. Ja jotta se toteutuisi paremmin, voisin ottaa tavoitteekseni myös, että haen kirjastosta varatut kirjat ja palautan ne, mutta en haahuile hyllyjen välissä keräilemässä herätelainoja. Jos niitä on tuollainen pino kuin esimerkiksi nyt, en ymmärrä koska pääsen tuon oman hyllyn kimppuun!

  VastaaPoista
 9. Tuulia: Ymmärrän kyllä lukemattomien kirjojen kirouksen.. Itse laitoin kirjaston pakkopannaan, koska juuri nuo herätelainat pääsivät yllättämään :D Saatoin raahata sen parisenkymmentäkin kirjaa kotiin, eikä niitä sitten tullut luettua. Tällä hetkellä hyllystäni löytyy arviolta 300(/600-700) lukematonta kirjaa, enkä usko että kaikkia tulen koskaan edes lukemaan. Uudenvuodenlupauksiini kuuluukin olla ostamatta muuta paitsi Ackereita.


  Katja: Innolla odotan tyttökirjaprojektisi jatkoa, sillä itse olen varsin vähän tutustunut tyttökirjoihin. Tänä vuonna olen lukenut tyttökirjoista ainoastaan Alcottin Little Womenin (joka oli muuten tavallaan ihanan jouluinen, pidin kovasti!), mutta toisaalta viime vuotinen Sininen linna oli niin karmaiseva lukukokemus että melkein sain trauman. Mutta ehkäpä vielä rohkaistun ja luen lisää nuorten naisten seikkailuja.. :)

  VastaaPoista
 10. Wau, etenkin Kesä Woolfin kanssa kuulostaa aivan mahtavalta - toki muutkin suunnitelmasi! Itse aion nyt liittyä mielenkiintoisiin lukuhaasteisiin (ainakin tuo sinun kapinallisesi ja Morren kovat kotimaiset) ja toisaalta alkuvuodesta pitäisi kahlata viimeistä kirjallisuustieteen tenttiä varten 12 länsimaisen lyriikan/draaman klassikkoa, joten niiden kanssa vietän ainakin jonkin aikaa varsin tiiviisti.

  VastaaPoista
 11. Vai lyriikan ja draaman klassikot, kuulostaa mielenkiintoiselta, toivottavasti kuulen niistä lisää blogissasi :)

  VastaaPoista