Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Rumat Kapinalliset -lukuhaaste


Idea omaan haasteeseen on kytenyt jo jonkin aikaa, innoituksena on pyörinyt lähinnä "teinivuosien" kapinalliset suosikit. Jotakin todella anti-jouluista... Nyt sitten idea vihdoinkin alkoi muotoutumaan.

Haasteen säännöt:

Ideana on lukea seuraavan vuoden aikana (1.12.12 mennessä) vähintään viisi kaunokirjallista teosta, jotka käsittelevät yhteiskuntaa jollain tapaa rumasta ja kapinallisesta näkökulmasta. Jos haasteeseen saisi liittää musiikin, se olisi tiukasti punkahtavaa. Kirjan täytyy haastaa lukija katsomaan maailmaa rumien lasien läpi. Sarjaan eivät kelpaa pelkästään realistiset teokset (EI Dickensiä, Canthia tai Humisevaa harjua, kiitos!), vaan haen haasteeseen enemmän vaihtoehtoista tunnelmaa. Jokaisesta kirjasta on blogattava, sekä viimeikseksi toivoisin kokoavaa pohdintaa haasteesta. Ei siis riitä, että vain listaat lukeneesi kirjat (jos olet lukenut kirjan ennen haastetta, lue se uudelleen). Voit lukea kirjat haluamallasi kielellä. Lopuksi: Mitä opit rumuudesta? Millaista kirjan rumuus/kapina oli? Voiko ruma olla kaunista? Miten/mitä vastaan lukemasi kirjat kapinoivat?

En halua rajata osallistujia pois tiukoilla säännöillä, eli teokset saa itse valita vapaasti, mutta toivoisin että idealle pysyttäisiin edes jossain määrässä uskollisina.

Tässä suuntaa-antavaa listaa, jos tunnet olevasi hukassa:

Acker, Kathy - Pussy, merirosvokuningatar
Burgess, Anthony - Kellopeli appelsiini
Burroughs, William S. - Nisti 
de Sade, Marquis - Justine - eli hyveellisen neidon kovat kokemukset
Despentes, Virginie - Pane Mua / Kauniita asioita
Gustafsson, Laura - Huorasatu 
Jelinek, Elfriede - Halu
Miller, Frank - Kravun kääntöpiiri / Kauriin kääntöpiiri
Nothomb, Amélie - Sulphuric Acid (en ole varma, löytyykö kirjasta käännöstä)
Orwell, George - Eläinten vallankumous
Selby JR, Hubert - Päätepysäkki Brooklyn
Vonnegut, Kurt -  Jumala teitä siunatkoon, herra Rosewater
Welsh, Irvine - Trainspotting

Palkinnoista:
Mikäli haluat osallistua arvontaan/palkitsemiseen, ilmoita kommentilla osallistumisestasi. Lisäksi toivoisin, että linkittäisit haasteen jonnekin blogiisi, että toisetkin halutessaan saisivat osallistua.  Kaikkien ilmoittautuneiden ja haasteen suorittaneiden kesken arvon jonkin ruman kirjapalkinnon ;) Lisäksi lupaan palkita haasteen mielestäni parhaiten toteuttaneen bloggaajan.

Lisäksi olisin hyvin iloinen, jos kommenteissa jakaisit omia rumia/kapinallisia ehdotuksia toisille luettavaksi. Näin laitetaan ruma kiertoon ;)

Ennakkoluulottomia lukukokemuksia kaikille!
-noora

19 kommenttia:

 1. Aluksi kyllä kesti miettiä, että mitähän haet rumalla takaa tässä yhteydessä, mutta oikeastaan kuulostaa ihanan vaihtoehtoiselta! Ja koska tuossa sinunkin listassasi oli jo kaksi kirjaa muutenkin lukulistaltani, niin luulenpa olevani mukana tässä! Linkittelen tätä omaan blogiini jahka kerkeän.

  VastaaPoista
 2. Olisi varmaan pitänyt selittää taas enemmän - rumalla siis kuitenkin haen takaa eräänlaista epäesteettisyyttä. Joko puhumista "rumista" asioista tai itsessään "rumaa" puhetta. Ruma - jotain epämiellyttävää, mikä järkyttää tai kuvottaa lukijaa. Mutta voihan joskus ruma olla yllättävääkin, "kaunista". :)

  Havainnollistava linkki rumuudesta: http://mustekala.kaapeli.fi/artikkelit/1027677413/index_html

  VastaaPoista
 3. Lisäsin haasteesi Haastavaa lukemista -sivuille.

  http://haastavaalukemista.blogspot.com/2011/12/rumat-kapinalliset.html

  VastaaPoista
 4. Paljon mielenkiintoisia ajatuksia, joita minäkin olen mietiskellyt! Itselleni tuli kovin mieleen Sapphiren (Ramona Loftonin) kirja Precious. Ian McEwanin Sementtipuutarha ansaitsisi listalle pääsyn ehdottomasti.

  Olisivatko myös Helena Sinervon Tykistönkadun päiväperho ja Matti Mäkelän Rakkausromaani riittävän kapinallisia? Inhoseksuaalisia ne ovat molemmat, ja etenkin Mäkelän kirjan maailma on varsin ruma. Ranskassa kohistiin Catherine Millet'n Catherine M:n seksuaalisesta elämästä. Eihän se ruma kirja ole, välttämättä, mutta kapinallinen ainakin.

  Jollain tapaa kaikki Unni Drouggen kirjat putoaisivat tähän lokeroon. Esimerkiksi Penetraatio on hätkähdyttänyt kaikkia, joille sen olen lainannut.

  VastaaPoista
 5. Kiitos oikein paljon suosituksista, Salla! :) Valitettavasti en mitään kyseisistä teoksista ole lukenut. Mutta nyt ehdottomasti korjaamaan asiaa.

  Rumuutta on monenlaista: Rumuus voi olla kielessä, kuvattavissa asioissa tai henkilöissä. Jotakin epämiellyttävää, jota ei haluaisi nähdä. Kuitenkin siitä voi paljastua uusia, kauniitakin puolia...

  Näitä vinkkejä vaan lisää :)

  VastaaPoista
 6. Hei, tässäpä minun näköiseni haaste ;-)! Lähden mukaan. Juuri nyt en pysty/ehdi/kykene laittamaan vinkkilistaa haaseeseen sopivista kirjoista, mutta koetan muistaa tulla myöhemmin vinkkaamaan. Vinkkaan haasteesta saman tien omassa blogissani.

  VastaaPoista
 7. Hei Paula! Kiva että löysit haasteen ja lähdet mukaan! Vinkkejä odotellen :)

  VastaaPoista
 8. Moi! Tulin tänne Paulan linkin kautta ja ajattelinpa ilmoittautua mukaan tähän mielenkiintoiseen haasteeseen! Ihan vielä en ole varma, mitä olen lukemassa, mutta sehän kyllä selviää ajan kanssa... Huorasatu voisi ainakin olla yksi, se on herättänyt kiinnostukseni.

  VastaaPoista
 9. Hienoa, että löysit ja tervetuloa Suketus! :) Aikaa on haasteen eräpäivään vielä reilusti, joten ei mitään kiirettä :)

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoinen haaste, vaikka rumat ja kapinalliset kirjat eivät ehkä olekaan niitä, joihin tunnen luontaista vetoa... Tämän haasteen tiimoilta voisin yrittää laajentaa lukemistoani vuonna 2012!

  VastaaPoista
 11. Oma esikoisromaanini Marian ilmestyskirja saattaisi sopia tähän haasteeseen. Se on hyvin yhteiskunnallinen ja kantaaottava, kuten myös raadollinen (eräs blogaaja käytti termiä "rumankaunis") ja siinä käsitellään joitain aika rankkoja aiheita, tabujakin. Blogaajat voivat muuten pyytää kirjasta ilmaisen arvostelukappaleen PDF-muodossa.

  VastaaPoista
 12. Luru: Hienoa, että löysit haasteen ja tervetuloa joukkoon!

  M.: Kiitos vinkistäsi!

  VastaaPoista
 13. Minäkin voisin nyt kuitenkin osallistua tähän kun meille juuri saapui mm. tuo mainitsemasi Vonnegutin kirja.

  Sopisivatkohan tähän myös Chuck Palahniukin kirjat? Eivät ole mitään erityisen hilpeää luettavaa kyllä. Ja käykö myös Orwellin 1984?

  VastaaPoista
 14. Orwellin 1984 käy hyvin, ja Palahniukin sopii erityisen hyvin joukkoon! Kiva, että osallistut haasteeseen, ja kiitos osuvista vinkeistäsi :)

  VastaaPoista
 15. Noora, laitoin juuri Hilkka Ravilon Mesimarjani, pulmuni, pääskyni (http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2012/02/mesimarjani-pulmuni-paaskyni.html) tähän joukkoon. Sopiiko se mielestäsi tähän?

  VastaaPoista
 16. Hyvin sopii Mesimarja joukkoon, kiitos kovasti osallistumisestasi :)

  VastaaPoista
 17. Haaste suoritettu, koontipostaus löytyy täältä: http://suketus.blogspot.fi/2012/10/rumat-kapinalliset-koonti.html

  VastaaPoista
 18. Minullakin haaste suoritettu (jee jee jee!) ja täältä löytyy yhteenveto: http://pieni-kirjasto.blogspot.fi/2012/11/rumat-kapinalliset-haaste-suoritettu.html

  VastaaPoista