Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

lauantai 19. marraskuuta 2011

Lue elokuva!


Katselin viime viikkona jokusen kirjaan perustuvan elokuvan - itse asiassa kolme. Se on ihan virkistävä ratkaisu välillä piristämään lukemista. Ja varsinkin silloin, kun ei ole ihan varma siitä, jaksaako vaivautua lukemaan kirjan...

Ensimmäinen, positiivinen yllätys, oli Michael Cunninghamin Tunnit romaaniin perustuva samanniminen elokuva. Nautin leffasta ihan mielettömästi, siihen kun oli valittu juuri ne Hollywoodin parhaimmat näyttelijättäretkin! Upea elokuva, jota suosittelen kaikille. Minä innostuin jopa siinä määrin, että päätin jossain vaiheessa hankkia kirjankin itselleni.

Toinen, ei ihan niin positiivinen yllätys, oli Geishan muistelmat, Arthurin Goldenin romaanin pohjalta. Odotin leffalta perusjenkkisettiä ja juuri sitä sainkin. Ensimmäisen viidentoista minuutin aikana tapahtui vaikka mitä: päähenkilö myytiin,  hän putosi katolta, hänen siskostaan tuli portto ja tyttöjen vanhemmat vielä kuolivat. Kaikkien elokuvassa tapahtuneiden juonikäänteiden selittämiseen menisi koko päivä. Ja vielä ei-niin-arvatta onnellinen loppu leffaan ja voila. Taattua jenkkisoopaa, tuskin olen menettänyt yhtään mitään kun kirja jäi lukematta. Istuin loppuajan koneella ja näpyttelin kirjojeni tietokantaa valmiiksi. Suosittelen, että katsot leffan sijasta tämän trailerin.

Pasolinin varsin vapautunut versio Boccaccion Decameronesta sai minut punastelemaan - ruudussa vilahteli vähän väliä jotakin hyvin mielenkiintoista. Eli tiivistäen tämä ei ollut mikään kovin sensuroitu versio. Vähän petyin siihen, että äänet eivät tainneet olla ihan synkassa kuvan kanssa, ja että ohjaaja oli keskittynyt hyvin paljon ihmisten ilmeisiin. Välillä ihmiset hymyilivät filmissä todella pingoittuneesti, mikä ei näyttänyt kovin aidolta. Ja vielä siihen kun lisää tuon ääniongelman niin kokemus oli vähän kökkö. Siitä pisteet, että Pasolinin elokuvassa on käytetty paljon mielenkiintoisia kuvakulmia, nykyään Hollywood-leffat tuntuvat noudattavan niin juonen, repliikkejen kuin kuvauksenkin puolesta tismalleen samaa oscarmyönteistä linjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti