Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

maanantai 31. lokakuuta 2011

Lokakuun kirjoista

Syksyn ihanimmat lukukuukaudet, syyskuu ja lokakuu, ovat nyt tämän vuoden osalta ohi. Tulossa on marraskuu ja kylmyys. No, täytyy kuitenkin olla ihan tyytyväinen lokakuun kirjoihin, sillä niiden joukossa oli monta hyvinkin nautittavaa lukukokemusta. Toisaalta kymmeneen kirjaan ehkä jo mahtuukin muutama hyvä... Ennen kuin katse siirtyy marraskuuhun ja sen myötä kolkutteleviin kirjoihin, on vielä paikallaan katsaus jokaiseen lokakuun kirjaan parilla lauseella.

Karamazovin veljekset 
Toisaalta odotin kirjalta enemmän, toisaalta herran aiempiin teoksiin tutustuneena en sitten tätäkään. Synkkä paksukainen, jossa oli hetkensä.

Goblin Market and Other Poems
Ihan virkistävä ja nopea lukukokemus, joka tosin ei ihan riittänyt Rossettia nostamaan suosikkeihini. Suosittelen kuitenkin olennaisena lukemisena kaikille varhaisemmista naiskirjailijoista kiinnostuneille.

The Heart Is a Lonely Hunter
Pettymys, joka sotkeutui omaan runsauteensa. Henkilöt kärsivät uskottavuuden puutteesta ja kirja vaikutti jotenkin epäröivältä.

Oranges Are Not the Only Fuit
Virkistävä esikoisteos, jossa on jotakin samaa kuin Angela Carterin teoksissa. Varmasti yritän lukea vielä lisääkin tältä kirjailijalta.

Lolita
Tähän teokseen en todellakaan joutunut pettymään, silti en odottanut nauravani ihan niin paljon. Suosittelen tätä kaikille, jotka etsivät sitä vähän "hauskempaa" klassikkoa.

We Need to Talk about Kevin
Silmiäavaava voimannäytös. Ehdottomasti paras tässä kuussa luetuista kirjoista.

Little Women 
Jouluinen ja lämmin kurkistus nuorten naisten elämään. Nopeaa luettavaa kaiken ikäisille, josta löytyi myös vähän alkeellista feminismintynkää ja kehnoa mieskuvausta.

Kärpästen herra
Päämäärätietoinen ja allegorinen jännäri, johon todella ihastuin. Muistutti jokseenkin Orwellin Animal Farmia (Eläinten vallankumous). Ehkäpä intoudun (käännöksen kielikukkasista tuohtuneena) kokeilemaan tätä vielä englanniksikin.

Punainen ja musta
Ranskalaista realismia, joka yllätti totuudenmukaisella naiskuvauksellaan. Ihastuttavan tarkkaa ja aidontuntuista kuvausta myös kuolemaantuomitun mietteistä ennen mestausta.

Pygmalion
Kuukauden suurin pettymys. Elokuva (aivan väärin, miksen tajunnut olla skeptisempi) sai minut odottamaan kepeää romanssia tai komediaa, mutta sainkin alkeellista feminismiä, joka päättyi avioliittoon.

---

Siinä siis lyhyesti kuukauden kirjoista.
Hyvää syksyä kaikille, ja mukavia lukuhetkiä ennen ensilumia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti