Tea with Anna Karenina

Tea with Anna Karenina

maanantai 24. lokakuuta 2011

Halloween ja kauhukertomukset

Vähän aikaa sitten  Penguin Booksin uutiskirje tippui sähköpostiini. Bongasin siitä jotain hauskaa:

Top Ten Scary Reads for Halloween

1. Shirley Jackson - The Haunting of Hill House
2. Henry James - The Turn of the Screw
3. Mary Shelley - Frankenstein
4. Bram Stoker - Dracula
5. Ann Radcliffe - The Mysteries of Udolpho
6. Edgar Allan Poe - The Masque of the Red Death
7. M. R. James - The Haunted Dolls' House
8. H. G. Wells - The Door in the Wall
9. Ambrose Bierce - The Spook House
10. H. P. Lovecraft - The Dunwich Horror

---- ----

Tuli sitten mieleen miten oma lista oikein menisi... hmmn, kauhukertomuksia on kyllä tullut luettua jonkin verran, muttei niin paljoa kuitenkaan että niistä saisi edes top 10 -listaa. Yritän silti antaa pari suositusta.

Pidin kovasti Mary Shelleyn Frankensteinista, ja suunnitelmissa on kenties lukea teos vielä englanniksikin kunhan tässä muilta kirjoilta ehdin. Kirjan kieli oli kaunista ja päähenkilön liian myöhäinen kehitys teki traagisen vaikutuksen.


Olen myös Poen suuri fani - en voi sanoa että kaikki  hänen novellinsa olisivat "ihan mielettömän hyviä", mutta muutamat ovat todella hyytäviä. Suosikkini taitaa olla novelli, jossa mies eksyy vieraaksi mielisairaalaan. Novellit ovat lisäksi oikein käteviä halloweenin viettoon - kirja auki umpimähkään, puoli tuntia kauhua ja vielä ehtii baariinkiin. Loistavaa.

Selkäpiitä kutkuttavaa luettavaa on myös Robert Louis Stevensonin pienoisteos Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde. Pidän kirjasta kovasti, ja se kuuluukin vuotuiseen vakiolukemistooni. Ehkäpä tämäkin olisi jo aika lukea englanniksi, saisinpahan jotain vaihteluakin tohtorin surkeaan muuttumisleikkiin. :P


Pienestä näperryksestä ja romanttisesta kauhusta nauttivat voivat kokeilla myös Ann Radcliffen kertomusta A Sicilian Romance.  Penguinin listaamasta kirjasta minulla ei ole kokemusta, mutta A Sicilian Romance oli perinteinen kauhunautinto, joskin hieman yllätyksetön. Rakkautta ja linnoja kyllä löytyy.


Parodiaa ja hauskempaa halloweenia etsiville suosittelen Päivi Alasalmen Vainolaa (linkkinä osuva postaus kirjasta). Moderni päivitys ja hauskempi versio Daphne du Maurierin Rebeccasta, joka muuten sekin on ihan lukemisen arvoinen jännityskertomus.


Oma valintani halloweeniksi taitaa olla Bram Stokerin Dracula, ihan vaan siksi että kirja on tainnut viimeiset kaksi vuotta odottaa loppuunlukemistaan.

Hyytävän kamalaa halloweenia  ja yhtä karmaisevia (mutta nautinnollisia) lukukokemuksia kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti